10 причини да внедрите интранет

08.07.2009 | 20:19
по статията работи: e vassileva
Все повече компании използват интранет за улесняване на вътрешната комуникация и за подобряване на бизнес резултатите си
10 причини да внедрите интранет

Все повече компании използват интранет за улесняване на вътрешната комуникация и за подобряване на бизнес резултатите си. Това са предимно по-големи компании с традиции в използването на интранет. Дали изграждането на вътрешна фирмена мрежа е необходимо за всякакви по големина компании и до какво води то?

Изследване, проведено от компанията, предоставяща услуги в областта на интернет- и интранет-свързаността Prescient Digital Media, в което са участвали 561 компании от цял свят, показва, че 39% от анкетираните имат по-малко от 1000 служители, а от останалите 61% – половината са с над 6000 служители. Резултатите сочат, че големите компании са убедени в преимуществото от използването на корпоративен вътрешен сайт.

В България компаниите с над 1000 служители не са много – малко над 50, а последният в класацията на най-големите фирми в България "Капитал Топ 100" за 2008 г. е с около 400 служители. Заслужава ли си тогава да обсъждаме преимуществата на интранет?

Разходите вече не са определящи за създаването на интранет – развитието на технологиите и възможностите за използване на готови, при това безплатни продукти, вече дава възможност и по-малките компании да създадат и поддържат собствен вътрешен корпоративен сайт. 

Остава въпросът дали е необходимо и каква е ползата от интранет за подобряване на бизнеса на компанията?

10 причини да внедрите интранет:

 1. Намалени разходи за отпечатване на документи
 2. Двустранна комуникация между ръководство и служители
 3. Координиране на общите усилия 
 4. Разпространение на информация за настъпили промени
 5. Организиране на информацията чрез единствен вход
 6. Лесен достъп до информацията
 7. Унифициране на документите
 8. Обмяна на опит и самообучение
 9. Среда за социални контакти между служителите
 10. Ниски разходи за поддръжка на информацията

Тези причини са валидни за почти всяка компания, която иска да създаде условия на всеки свой служител да споделя знанията си, за да може да се създават нови знания, полезни за бизнеса й.  "Почти всяка", защото зависи от мащаба и типа на дейността на компанията. Ако компанията се състои от няколко души, работещи целодневно в един офис, социалните контакти са налице без много усилия.  Ако повечето служители са заети с нискоквалифициран труд, унифицирането на документите няма да даде съществен ефект. 

Нагласата на все повече хора да споделят чрез Интернет, която се проявява чрез социалните мрежи, може да бъде полезна и вътре в компанията. Споделянето на информация е споделяне до голяма степен и на знания, следователно задачата е тази информация да бъде организирана така, че тази споделена информация да се превърне в полезно знание за компанията.

Публикувано в Econ.bg от Е. Василева, evassileva@abv.bg


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 02.03   986 г. – Луи V става крал на франките. 1353 г. – Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански...