Наредба за формата, съдържанието, реда и сроковете за представяне на информация по чл. 8, ал. 1 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор

МС

Държавен вестник брой: 75

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 13.09.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят формата, съдържанието, редът и сроковете за представяне на информация за функционирането, адекватността, ефикасността и ефективността на системите за финансово управление и контрол в организациите от публичния сектор, наричани по-нататък "състояние на системите за финансово управление и контрол".

Чл. 2. Наредбата се прилага от ръководителите на организациите по чл.2, ал. 2, т. 1 - 6 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС) с изключение на Висшия съдебен съвет и Сметната палата.

Чл. 3.
(1) Целта на наредбата е създаването на линия за докладване и отчетност на състоянието на системите за финансово управление и контрол и изпълнение на управленската отговорност. Информацията, представена по реда на наредбата, има за цел осигуряване на публичност и прозрачност на състоянието на системите за финансово управление и контрол в публичния сектор.
(2) Всеки ръководител на организация - разпоредител с бюджетни кредити от по-ниска степен, се отчита за състоянието на системите за финансово управление и контрол в своята организация пред горестоящия разпоредител с бюджетни кредити чрез изготвяне на информация при условията и по реда на глава втора.
(3) Всеки ръководител на организация, към когото има разпоредители с бюджетни кредити от по-ниска степен, носи управленска отговорност за състоянието на системите за финансово управление и контрол в тях. Той изготвя информация за състоянието на системите за финансово управление и контрол при условията и по реда на глава втора, като включва и получената информация от разпоредителите с бюджетни кредити от по-ниска степен.

Чл. 4. Всеки ръководител на организация по чл. 2 отговаря за пълнотата, верността и актуалността на представената информация.

Глава втора
ФОРМА И СЪДЪРЖАНИЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА

Чл. 5. Информацията, представяна по реда на наредбата, се изготвя под формата на доклад за състоянието на системите за финансово управление и контрол съгласно приложението. Докладът включва данни относно състоянието на контролната среда, управлението на риска, контролните дейности, информацията, комуникацията и мониторинга в организациите.

Чл. 6.
(1) Докладът по чл. 5 съдържа следните части:
1. оценка на ръководителя за общото състояние на системите за финансово управление и контрол в съответната организация;
2. предприети действия за развитие и подобрение на финансовото управление и контрол в съответната организация;
3. области на финансовото управление и контрол, които се нуждаят от развитие и подобрение;
4. източниците на информацията, използвана за изготвянето на доклада.
(2) Оценката по ал. 1, т. 1 може да бъде "много добра", "добра", "задоволителна" или "незадоволителна". Ръководителят на организацията определя оценката на общото състояние на системите за финансово управление и контрол в своята организация въз основа на анализ на информацията, получена от доклади на вътрешните одитори, на Сметната палата, на инспектората и други подходящи източници, както и от попълнения въпросник по чл. 8.
(3) Всеки горестоящ разпоредител с бюджетни кредити изготвя доклада и въпросника на организацията, която ръководи, като включва в тях и информацията от докладите и въпросниците, получени от разпоредителите с бюджетни кредити от по-ниска степен. Той дава оценка и докладва за състоянието на системите за финансово управление и контрол в цялата организация, включително разпоредителите от по-ниска степен към него.
(4) Докладът на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити съдържа и допълнителна част в съответствие с чл. 11.

Чл. 7. Докладът се изготвя и подписва от съответния ръководител на организация.

Чл. 8. Министърът на финансите ежегодно до 1 ноември утвърждава въпросник за състоянието на системите за финансово управление и контрол, който включва въпроси относно изпълнението на основните изисквания на ЗФУКПС, указанията по чл. 7, ал. 2 и методическите насоки по чл.10, ал. 3 от ЗФУКПС. Въпросникът се публикува на електронната страница на Министерството на финансите - www.minfin.bg.

Глава трета
РЕД И СРОКОВЕ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА

Чл. 9. Ръководителите на организациите по чл. 2 - първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, създават организация за изпълнение на изискванията на наредбата (линия на докладване, отговорни лица и срокове).

Чл. 10.
(1) Ръководителите на организациите по чл. 2 - второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, получават до 1 февруари следващата година докладите и попълнените въпросници за състоянието на системите за финансово управление и контрол от своите разпоредители с бюджетни кредити от по-ниска степен, ако има такива.
(2) Ръководителите на организациите по чл. 2 - второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, анализират информацията по ал. 1. В съответствие с глава втора те изготвят самостоятелен доклад и попълват въпросник, като включват и данни за състоянието на финансово управление и контрол от всички разпоредители с бюджетни кредити от по-ниска степен към тях. Докладът и въпросникът с информацията за предходната година се изпращат на ръководителите на организациите - първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, до 28 февруари следващата година.
(3) Въз основа на информацията по ал. 1 ръководителите на организациите - първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, изготвят доклад и въпросник за състоянието на финансовото управление и контрол в ръководената от тях организация, включително разпоредителите от по-ниска степен. Докладът и въпросникът с информацията за предходната година се изпращат на министъра на финансите до 31 март следващата година.

Чл. 11. Ръководителите на организациите по чл. 2 - първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, включват в доклада по чл. 5 и становище от ръководителя на вътрешния одит относно съответствието на подадената в доклада и въпросника информация с констатациите от извършените вътрешни одити. Становището се отразява в допълнителна част на доклада по чл. 5.

Чл. 12. Министерството на финансите използва информацията, получена по реда на чл. 10, ал. 3, за:
1. изготвяне на годишен доклад за състоянието на финансовото управление и контрол в публичния сектор, който се включва в консолидирания годишен доклад за вътрешния контрол в публичния сектор по чл.20 от ЗФУКПС;
2. актуализиране и развитие на методическите насоки и указания, издавани от министъра на финансите, и подпомагане на обучението в областта на вътрешния контрол.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

Параграф единствен. Наредбата се приема на основание чл.8, ал. 2 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Приложение
към чл. 5

ДОКЛАД

за състоянието на системите за финансово управление и контрол за 200.... г.
в......................................................................
(наименование на организацията)

I. Общо състояние на системите за финансово управление и контрол.
В тази част ръководителят на организацията по чл. 2 дава своята оценка относно общото функциониране, адекватността, ефикасността и ефективността на системите за финансово управление и контрол.

II. Области на финансовото управление и контрол, в които са предприети действия, насочени към развитие и подобрение.
В тази част се описва какви конкретни действия, насочени към развитие и подобрение на финансовото управление и контрол, са предприети през годината, която се отчита.

III. Области на финансовото управление и контрол, които се нуждаят от развитие и подобрение.
В тази част се извършва анализ и се описват онези елементи от финансовото управление и контрол, които е необходимо да бъдат развити или подобрени. Тук може да извърши анализ на обстоятелствата, които представляват проблем или трудност, и да се посочат мерките, които е необходимо да бъдат предприети за тяхното преодоляване.

IV. Източници на информацията, използвана за изготвянето на доклада.
В тази част се посочват одитни доклади на вътрешните одитори, на Сметната палата, проверки на инспектората и други източници на информация, използвана за изготвянето на доклада.

V. Допълнителна част
В тази част се отразява становището на ръководителя на вътрешния одит за съответствието на подадената в доклада и във въпросника информация с констатациите от извършените вътрешни одити.

Дата...................... Подпис на
ръководителя: ................
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив