Наредба № 18 от 10 февруари 2006 г. за здравните изисквания към животни компаньони при придвижването и транспортирането им с нетърговска цел

МЗГ

Държавен вестник брой: 18

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 15.03.2006

(Обн., ДВ, бр. 18 от 28.02.2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Раздел I
Общи изисквания

Чл. 1. С тази наредба се определят здравните изисквания към животни компаньони, посочени в приложение № 1, при придвижването и транспортирането им с нетърговска цел, както и изискванията за извършване на проверки при придвижването и транспортирането.

Чл. 2. Тази наредба:
1. се прилага, без да се нарушават изискванията на Закона за биологичното разнообразие;
2. се прилага, без да се нарушават изискванията, отнасящи се за ветеринарните и зоотехническите проверки при внасяне от трети страни на територията на Република България и обмен с държавите - членки, посочени в наредбата на министъра на земеделието и горите по чл.70 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) и наредба на министъра на земеделието и горите по чл.188, ал. 2 ЗВД;
3. не се прилага за изисквания, различни от ветеринарномедицинските, когато се ограничава придвижването или транспортирането на някои животински видове или породи.

Раздел II
Изисквания за идентификация на животните компаньони

Чл. 3.
(1). При придвижването и транспортирането на животни компаньони, посочени в приложение № 1, части А и Б, те се идентифицират със:
1. (В сила до 03.07.2012 г.) ясно четлива татуировка или
2. електронна идентификация чрез поставен микрочип.
(2) Независимо от вида на извършената идентификация собственикът или придружителят на животното компаньон е длъжен да предостави при поискване от официален ветеринарен лекар данни за името и адреса на собственика.
(3) (В сила до 03.07.2012 г.) Животни компаньони могат да не бъдат идентифицирани по реда на ал. 1 само когато постъпват за карантиниране преди внасянето им на територията на Република България.
(4) (В сила от 03.07.2012 г.) На територията на Република България могат да се придвижват или транспортират само животни компаньони с идентификация по ал. 1, т. 2.
(5) В случай че електронната идентификация не е в съответствие със стандарт ISO 11784 или с изискванията на анекс А към стандарт ISO 11785, собственикът или придружителят на животното компаньон е длъжен да предостави по време на ветеринарната проверка уредите, необходими за разчитане на данните от микрочипа.

Раздел III
Ветеринарномедицински изисквания при придвижване и транспортиране на животни компаньони между Република България и държавите - членки на Европейския съюз

Чл. 4.
(1) Животните компаньони, посочени в приложение № 1, части А и Б, които се придвижват от Република България за държавите - членки на Европейския съюз, с изключение на тези по приложение № 2, част А, отговарят на следните изисквания:
1. идентифицирани са по един от начините по чл. 3, ал. 1;
2. се придружават от паспорт (приложение № 3), издаден от официален ветеринарен лекар, в който са вписани извършените противобясни ваксинации или реваксинации;
3. извършената ваксинацията по т. 2 е осъществена с регистрирана в Република България инактивирана противобясна ваксина (всяка доза да съдържа най-малко една антигенна единица);
4. при ваксинацията са били съобразени указанията на производителя на ваксината относно възрастта на животното компаньон, подлежащо на ваксинация, и начина на приложение на ваксината.
(2) Официалният ветеринарен лекар може да разреши придвижване или транспортиране на животни компаньони, които не са ваксинирани, когато те са на възраст под три месеца, имат издаден паспорт (приложение № 3), пребивавали са на мястото на раждане от момента на раждане и не са били в контакт с диви животни, за които съществува вероятност да са били изложени на заразна болест, или ако се придружават от своите майки, от които те са все още зависими.

Чл. 5. (В сила до 03.07.2009 г.)
(1) Животните компаньони, посочени в приложение № 1, части А и Б, които се придвижват от Република България за държавите - членки на Европейския съюз, посочени в приложение № 2, част А, отговарят на следните изисквания:
1. идентифицирани са по реда на чл. 3, т. 2, освен ако някоя от държавите - членки, посочени в приложение № 2, част А, признава направената идентификация по чл. 3, т. 1;
2. придружават се от паспорт, издаден от официален ветеринарен лекар, съгласно изискванията на настоящата наредба, в който задължително са вписани данни за:
а) извършените противобясни ваксинации или реваксинации;
б) резултата от извършено изследване за неутрализиращ титър на антитела, който е не по-малък от 0,5 UI/ml (международни единици на милилитър); изследването на титъра на антитела за бяс не е необходимо да се извършва отново на животно компаньон, което след такова изследване е било редовно реваксинирано през период, посочен от производителя на ваксината, и всички направени ваксинации са отразени в паспорта на съответното животно.
(2) Не се разрешава придвижване и транспортиране на животни компаньони, посочени в приложение № 1, част А, за държавите, включени в приложение № 2, част А, когато животните са на възраст, по-малка от посочената за приложение от производителя противобясна ваксина, и не са изследвани за наличие на неутрализиращ титър за антитела.

Чл. 6.
(1) Пробата за наличие на неутрализиращ титър за антитела против бяс се взема от ветеринарен лекар, регистриран в съответната регионална ветеринарномедицинска служба.
(2) Пробата се изпраща за изследване в одобрена лаборатория от Европейския съюз или Световната организация за здравеопазване на животните, която отговаря на необходимите условия за стандартизиране на серологичните тестове за мониторинг на ефективността на ваксините против болестта бяс.

Чл. 7. При придвижване и транспортиране на животните, посочени в приложение № 1, част В, от Република България за държавите - членки на Европейския съюз, или при придвижването и транспортирането им от държавите, посочени в приложение № 2, част Б, за Република България не се прилагат изискванията по тази наредба по отношение на болестта бяс.

Раздел IV
Ветеринарномедицински изисквания при придвижване и транспортиране на животни компаньони от трети страни в Република България

Чл. 8.
(1) При придвижване и транспортиране на животни компаньони, посочени в приложение № 1, части А и Б, от трети страни в Република България се спазват изискванията, посочени в чл. 4, ал. 1.
(2) Животните компаньони по ал. 1 се придружават от ветеринарен сертификат (приложение № 4), издаден от официален ветеринарен лекар, и паспорт, удостоверяващ, че са изпълнени изискванията по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 2.
(3) При придвижване и транспортиране на животни компаньони от животинските видове, посочени в приложение № 1, част А, от трети страни в Република България те трябва да са били третирани против ехинококоза и външни паразити, като третирането е отразено във ветеринарния сертификат.
(4) Придвижването и транспортирането на неваксинирани животни компаньони по приложение № 1, част А, под тримесечна възраст, от страни по приложение № 2, части Б и В, се допуска, когато са дадени гаранции по чл. 9.
(5) При придвижване и транспортиране на животни компаньони от държавите, посочени в приложение № 2, част Б, раздел 2, се прилагат изискванията на раздел III.

Чл. 9.
(1) Националната ветеринарномедицинска служба изисква гаранции за статута по отношение болестта бяс от компетентния орган на страна, посочена в приложение № 2, част В, когато нейни граждани ще придвижват или транспортират животни компаньони по приложение № 1, част А, за Република България.
(2) Гаранциите по ал. 1 включват информация за:
1. задължително обявяване пред Световната организация за здравеопазване на животните на всеки съмнителен случай на болестта бяс;
2. изпълнение на програма за надзор на болестта бяс през последните две години;
3. наличие на държавна структура и организация на ветеринарномедицинската служба, гарантираща валидността на издаваните от нея ветеринарни сертификати;
4. прилагането на всички мерки за профилактика, борба и контрол на болестта бяс, както и мерките при придвижване и транспортиране на животни компаньони;
5. наличие на влезли в сила нормативни изисквания за предлагането на пазара на ваксини против бяс и на списък на разрешените ваксини и лицензирани производители.

Чл. 10.
(1) Информация за ветеринарно-здравните изисквания, които Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) прилага при придвижване и транспортиране на животни компаньони от трети страни за Република България, както и информацията за условията, при които се допуска предвижването на животните, се публикува на електронната страница на Министерството на земеделието и горите.
(2) Националната ветеринарномедицинска служба организира обучението на служителите си, отговорни за прилагането на наредбата.

Чл. 11.
(1) При придвижване и транспортиране на животни компаньони от трети страни за Република България граничните ветеринарни инспектори извършват проверка на документите и проверка за идентичност на съответния граничен контролно-пропускателен пункт, извън зоната на граничните ветеринарни съоръжения.
(2) Когато животните са над пет броя, проверките по ал. 1 се извършват в изградените гранични ветеринарни съоръжения при спазване на изискванията по Наредбата за здравните изисквания към някои животни, сперма, яйцеклетки и ембриони при обмен между Република България и държавите членки и при внасянето им от трети страни
(3) Изискванията по ал. 1 и 2 не се прилагат при придвижване и транспортиране на животни компаньони от държавите по приложение № 2, част Б, раздел 2.

Чл. 12.
(1) Граничните инспекционни ветеринарни пунктове, през които се осъществява предвижване на животни компаньони от трети страни, се одобряват от Европейската комисия по предложение на генералния директор на НВМС.
(2) Списък на одобрените гранични инспекционни ветеринарни пунктове се публикува в интернет-страницата на Министерството на земеделието и горите.

Чл. 13.
(1) При придвижване и транспортиране на животни компаньони собственикът или придружителят на животното е длъжен при поискване от официалния ветеринарен лекар на граничния инспекционен ветеринарен пункт да предостави за проверка паспорта или ветеринарния сертификат, който гарантира, че животното се придвижва съгласно изискванията на тази наредба.
(2) При констатиране на несъответствие с изискванията на наредбата официалният ветеринарен лекар по ал. 1 предприема едно от следните действия:
1. връща животното в страната на произход;
2. изолира животното до привеждане в съответствие с изискванията на тази наредба, като извършените разходи са за сметка на собственика или придружителя;
3. като крайна мярка умъртвява животното без финансова компенсация за собственика или придружителя, когато действията по т. 1 и 2 не могат да се осъществят.
(3) Националната ветеринарномедицинска служба осигурява необходимите условия за временното пребиваване на животните компаньони, на които е отказан достъп до територията на Република България, до връщането им в страната на произход или вземането на друго административно решение.

Чл. 14.
(1) При усложнена епизоотична обстановка по отношение на болестта бяс придвижването и транспортирането на животните компаньони, посочени в приложение № 1, части А и Б, могат да се ограничат със заповед на генералния директор на НВМС.
(2) Наложените ограничения по ал. 1 предварително се съгласуват с Европейската комисия.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Животни компаньони" са животински видове, посочени в приложение № 1, придружаващи своите собственици или други физически лица, отговарящи от името на собственика по време на придвижването и транспортирането, като същите не са предвидени за търговия или предаването на друг собственик.
2. "Паспорт на животно компаньон" е документ, отговарящ на изискванията на приложение № 3, ясно идентифициращ животното компаньон и включващ елементи, позволяващи проверка на идентичността и здравословния статус по отношение изискванията на настоящата наредба.
3. "Придвижване и транспортиране" е всяко изнасяне или внасяне на животно компаньон от Република България за държавите членки или при внасянето му в Република България от трети страни.
4. "Неутрализиращ титър на антитела" е необходимото количество антитела, които неутрализират количество вирус до степен на неговата инактивация.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.54 и чл.56, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

§ 3.
(1) Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г., с изключение на чл. 3, ал. 4, който влиза в сила от 3 юли 2012 г.
(2) Изискванията по чл. 3, ал. 1, т. 1 и чл. 3, ал. 3 важат до 3 юли 2012 г.
(3) Изискванията по чл. 5 важат до 3 юли 2009 г.

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Приложение № 1

Приложение № 2

Приложение № 3

Приложение № 4

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив