Наредба № 247 от 10 март 1995 г. за звената за обработка на архивни фондове и документи на физически и юридически лица

Държавен вестник брой: 63

Година: 2003

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 23.04.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) Към държавните архиви в зависимост от нуждите могат да се създадат звена за научно-техническа и тематична обработка на архивни фондове и документи на учреждения и организации, физически и юридически лица.
(2) Звена за научно-техническа и тематична обработка на архивни фондове и документи се създават по искане на заинтересованите физически и юридически лица със заповед на председателя на Главно управление на архивите при МС или упълномощени от него лица.
(3) В заповедта по ал. 2 се определят:
1. задачата и обхватът на действие на звената;
2. съставът на звеното; 3. срокът, за който се създава звеното.
(4) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Председателят на Главно управление на архивите при МС определя реда за кандидатстване и дава задължителни указания на кои критерии трябва да отговарят сътрудниците, за да бъдат включени в състава на звеното.

Чл. 2. Звената за научно-техническа и тематична обработка на архивните фондове и документи са подчинени на директора на държавния архив, към който са създадени, и в дейността си се ръководят от Закона за Държавния архивен фонд, Правилника за прилагане на Закона за Държавния архивен фонд и другите нормативни актове, регламентиращи архивната дейност.

Раздел II
Договори и финансиране

Чл. 3.
(1) Научно-техническата и тематичната обработка на архивните фондове и документи се извършва въз основа на договори, сключени с физически и юридически лица - фондообразуватели.
(2) Договорите по научно-техническа и тематична обработка се сключват между директора на държавния архив, към който е създадено съответното звено, и съответните ръководители на юридическите лица или с физически лица, чиито архивни документи трябва да се обработят.
(3) Договорите се сключват по типов образец. В договорите могат да се внасят уточнения и допълнения, като задължително се посочват:
1. страните, между които се сключва договорът;
2. дейността по обработката на архивите, която е предмет на договора;
3. срокът, в който трябва да се извърши обработката на архивните документи;
4. размерът на сумата, която юридическите лица и организациите - фондообразуватели, трябва да заплатят на държавния архив за извършената обработка, и сроковете, в които следва да направят това;
5. съдействието, което юридическите лица и организациите - фондообразуватели, е необходимо да окажат на звената за обработка на архивните документи;
6. неустойката в случай на неизпълнение на задълженията от някоя от страните по договора.

Чл. 4.
(1) (Доп., ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Размерът на сумата, която юридическите лица и организациите - фондообразуватели, заплащат на държавните архиви за обработката на архивните документи, се определя в договора по индивидуална план-сметка, изготвена и утвърдена от директора на държавния архив, включваща и всички необходими разходи по обработката на архивните документи от звеното.
(2) (Изм., ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Окончателният размер на сумата по ал. 1 се определя след приключване на обработката, предмет на договора, и съставените в резултат на нея основни официални документи, като работата се остойностява съобразно действащите Общи правила за ценообразуване на услугите, които извършва Главно управление на архивите при МС.
(3) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Страните по договора оформят крайния резултат с приемателно-предавателен протокол за извършената работа, като в него се посочва и окончателният размер на сумата.
(4) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Протоколът по ал. 3 е неразделна част от договора.

Раздел III
Организация на работата на звената

Чл. 5.
(1) Звената за научно-техническа и тематична обработка на архивните фондове и документи извършват обработка на архивните фондове и документи съгласно Закона за Държавния архивен фонд, Правилника за прилагане на Закона за Държавния архивен фонд и другите нормативни актове, регламентиращи архивната дейност.
(2) В звената се включват сътрудници, специалисти в областта на архивното дело, и технически сътрудници.

Чл. 6. Производствената дейност на сътрудниците в звената се определя от конкретните условия за работа на обекта. Трудът им се заплаща съгласно сключените договори.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Сътрудниците с висше образование, включени в състава на звената за научно-техническа и тематична обработка на архивните фондове и документи, извършват експертиза на архивните документи, систематизация и озаглавяване на архивните единици и изготвят основните официални документи по обработката на архивния фонд: протокол на експертна комисия, историческа справка, класификационна схема, инвентарен опис на документите с постоянно запазване, опис на документите за временно съхранение от справочен характер и опис на документите, неподлежащи на запазване.
(2) (Доп., ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Сътрудниците със средно образование могат да обработват технически архивните единици - подшиване, номериране, заверителни надписи и др.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.3 от ПМС N: 186 от 1994 г. за приемане на Тарифа за таксите, които се събират в системата на държавните архиви по Закона за държавните такси и за откриване на извънбюджетна приходно-разходна сметка на Главното управление на архивите при Министерския съвет. Тя е съгласувана с Министерството на финансите.

§ 2. Указания по прилагането на наредбата се дават от председателя на Главно управление на архивите при МС, а при необходимост и след съгласуване с Министерството на финансите.

Наредба
за изменение и допълнение на Наредба № 247 от 1995 г. за звената за обработка на архивни фондове и документи на физически и юридически лица
(Обн., ДВ, бр. 63 от 15.07.2003 г.)

Преходни и заключителни разпоредби

§ 4. Изпълнението на договорите, сключени до влизането в сила на тази наредба, приключва по досегашния ред.

§ 5. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник" и е съгласувана с министъра на финансите.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив