Наредба № 43 от 20 април 2006 г. за реда за водене на риболовен дневник

МЗГ

Държавен вестник брой: 41

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 19.05.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С наредбата се определя редът за водене на риболовния дневник, съставянето и предаването на декларацията за произход от лицата, извършващи стопански риболов.
(2) Риболовният дневник се издава от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).
(3) При всяко извършване на стопански риболов се води риболовен дневник, като се попълва декларация за произход по образец съгласно приложението.
(4) Декларацията за произход е част от риболовния дневник.

Раздел II
Ред за водене на риболовен дневник

Чл. 2. Риболовният дневник се състои от декларации за произход и инструкция за тяхното попълване.

Чл. 3. В риболовния дневник се нанасят данните за улова по видове и количествен състав, както следва: 1. за калкана - в бройки и по размерни групи в килограми; 2. за есетровите риби - по видове, пол, тегло и размери за всяка поотделно; 3. за останалите риби и други водни организми - по видове и количества в килограми, включително и допустимия прилов.

Чл. 4.
(1) При извършване на стопански риболов с риболовен кораб риболовният дневник се води от капитана или упълномощено от него лице.
(2) При извършване на стопански риболов в рибностопански обект по чл.3, ал. 1, т. 2 и 3 от Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА) риболовният дневник се води от лицето, на което e издадено разрешителното за стопански риболов, или упълномощено от него лице.
(3) При извършване на стопански риболов извън български териториални води се води риболовен дневник по образец съгласно приложението, освен ако страната, в чиито териториални води се извършва риболовът, изисква друг вид риболовен дневник.

Чл. 5. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури заверява и предоставя риболовния дневник на лицата по чл. 4 при издаване на разрешителното за стопански риболов.

Чл. 6.
(1) Изчерпването на страниците на риболовния дневник, както и изгубването, унищожаването или повреждането му се декларират от притежателя пред ИАРА в 3-дневен срок от настъпване на обстоятелството.
(2) В случаите по ал. 1 се издава нов риболовен дневник.

Чл. 7. Риболовният дневник се съхранява от лицата по чл. 4 и се представя при проверка на инспекторите по риболовен надзор.

Чл. 8.
(1) Лицата по чл. 4 съхраняват риболовния дневник с попълнени декларации за произход една година от датата на последното вписване.
(2) Предаденият в ИАРА риболовен дневник с декларации за произход се съхранява в продължение на 3 години от момента на предаването му.

Раздел III
Ред за съставяне и предаване на декларация за произход

Чл. 9. Декларацията за произход се съставя в четири еднообразни екземпляра. Оригиналът екземпляр "0" остава в риболовния дневник, екземпляр "1" придружава улова след неговото предаване/разтоварване, екземпляр "2" се предава на длъжностните лица на ИАРА, а екземпляр "3" се предава в организацията на производителите на риба и други водни организми, ако лицето, извършило стопански риболов, членува в такава.

Чл. 10. Декларацията за произход съдържа данни за количеството уловена риба по видове и мястото, където е уловена.

Чл. 11. Декларацията за произход се попълва, както следва:
1. за стопански риболов с риболовен кораб:
а) при еднодневен риболов - към момента на пристигане в пристанището;
б) при риболов за повече от едно денонощие - при приключване на риболовните операции за деня;
в) при проверка на вода от инспектори по риболовен надзор - към момента на проверката;
2. за стопански риболов в рибностопански обект по чл.3, ал. 1, т. 2 и 3 ЗРА:
а) при приключване на риболовните операции за деня;
б) при проверка в района на рибностопанския обект от инспекторите по риболовен надзор - към момента на проверката.

Чл. 12.
(1) Вписванията в декларацията за произход са четливи и незаличими.
(2) Вписванията в декларацията за произход не могат да се изтриват или променят.
(3) Допусната грешка се поправя, като грешното вписване се зачертава с линия и се последва от ново вписване на нов ред, подписано от капитана, титуляря на разрешителното за стопански риболов или упълномощено лице.

Чл. 13.
(1) На нов ред се вписва уловът, когато е направен:
1. в различни дни;
2. в различни зони, дори да е в един и същи ден.
(2) Всеки попълнен ред за уловите в декларацията за произход се подписва от капитана, титуляря на разрешителното за стопански риболов или упълномощено лице.

Чл. 14.
(1) На нова страница се вписва всеки улов:
1. извършен с различен уред или мрежа с различна големина на окото, дори да е в един и същи ден и зона;
2. извършен след предаване от един кораб на друг;
3. извършен след разтоварване на улова на брега;
4. когато се изчерпят колоните на страницата.
(2) Всяка страница се подписва от лицата по чл. 4. Когато се налага подпис на упълномощеното лице, под подписа се попълват неговото име и адресът.

Чл. 15.
(1) В декларацията за произход се вписва информация за наименованието на отделния риболовен уред от разрешителното за стопански риболов чрез код съгласно колона 3 от таблица "Списък на риболовни уреди и риболовни операции" и размерът на окото за мрежените уреди.
(2) По преценка на лицата по чл. 4 в декларацията за произход може да се вписват характеристики на уреда съгласно колона 2 от таблица "Списък на риболовни уреди и риболовни операции".

Чл. 16.
(1) При разтоварване на улов или част от него се съставя декларация за произход, в която се вписват разтоварените количества риба и други водни организми. Копие от декларацията за произход се предава на приемащия улова.
(2) При предаване на улов или част от него от един кораб на друг в открито море капитанът на риболовния кораб вписва количествата, предадени на другия риболовен кораб. Копие от декларацията за произход се предава на капитана на другия риболовен кораб.

Чл. 17. Екземпляр от декларацията за произход се предава на длъжностните лица на ИАРА в срок до 48 часа след разтоварване на улова.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Лицата по чл. 4 носят наказателна отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс за верността на данните, отразени в риболовния дневник и декларацията за произход.

§ 2. По смисъла на тази наредба:
1. "Риболовна операция" са всички действия, имащи за цел улова на риба и други водни организми, които са ограничени във времето от поставянето на риболовните уреди в работно положение до изваждането им от водата.
2. "Око на мрежен уред" представлява ограничения от възлите на рибарския конец отвор в мреженото платно.

Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата се издава на основание чл.19, ал. 2 и чл.20 от Закона за рибарството и аквакултурите.

§ 4. Тази наредба отменя Наредба № 43 от 2001 г. за реда за водене на риболовен дневник и реда за съставяне и предаване на декларация за произход.

§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив