Наредба № I-183 от 2002 г. за условията и реда за взаимодействието между контролните органи на Министерството на вътрешните работи и лечебните заведения при оказване на помощ на пострадали при пътно-транспортни произшествия

МВР и МЗ

Държавен вестник брой: 7

Година: 2003

Орган на издаване: МВР и МЗ

Дата на обнародване: 07.09.2005

Чл.1. Тази наредба урежда условията и реда за взаимодействие между контролните органи на Министерството на вътрешните работи (МВР) и лечебните заведения при оказване помощ на пострадалите при пътнотранспортни произшествия (ПТП) и реда за отчитането им.
Чл.2. На лица, пострадали при ПТП, се оказва незабавно медицинска помощ от най-близкото лечебно заведение или лице с медицинска квалификация.
Чл.3. При получаване на съобщение за възникнало ПТП с пострадали в оперативните дежурни части на МВР служителите своевременно информират най-близко разположения до мястото на инцидента Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) или негов филиал.
Чл.4. Контролният орган на МВР при установяване на пътен инцидент с пострадали е длъжен:
1. незабавно да информира оперативната дежурна част на МВР;
2. да подаде информация до централата на ЦСМП или негов филиал;
3. да вземе мерки за обезопасяване на района;
4. да окаже първа долекарска помощ на пострадалите;
5. при необходимост да съдейства на екипите на спешна медицинска помощ при оказване на помощ на пострадалите;
6. когато има починал, да изготви рапорт за починал на място при ПТП.
Чл.5. При постъпване на сигнал за ПТП в районните координационни централи (РКЦ) на ЦСМП служителите им са длъжни:
1. незабавно да изпратят спешен медицински екип;
2. своевременно да предоставят информация на оперативната дежурна част на МВР за възникналия пътен инцидент, а впоследствие и за състоянието на пострадалите.
Чл.6. Спешният медицински екип при пристигане на местопроизшествието е длъжен:
1. незабавно да окаже необходимата спешна медицинска помощ на пострадалите;
2. при необходимост да обезопаси района на инцидента;
3. да информира РКЦ за състоянието на пострадалите;
4. да попълни фиш за пострадал или починал при ПТП по образец съгласно приложение No 3 от Наредба No 25 от 1999 г. за оказване на спешна медицинска помощ (обн.,ДВ,бр.98 от 1999 г.; изм.,бр.69 от 2001 г.);
5. да организира и осигури извозването на труп, подлежащ на съдебномедицинска експертиза, от мястото на произшествието до съответното лечебно заведение за болнична помощ.
Чл.7.
(1) Новоназначените служители от структурните звена на "Пътна полиция - КАТ" (ПП - КАТ) задължително преминават едномесечно обучение за оказване на първа долекарска помощ в системата на спешна медицинска помощ (СМП).
(2) Всички служители на структурните звена на "ПП - КАТ" ежегодно преминават курс - обучение по оказване на първа долекарска помощ в системата на СМП.
Чл.8. Всички водачи на санитарни автомобили от системата на СМП ежегодно преминават курс - обучение по управление на автомобил със специален режим на движение в структурните звена на "ПП - КАТ".
Чл.9.
(1) Информация за ПТП с пострадали се подава в дежурните части на МВР на тел.166 или в РКЦ на ЦСМП на тел.150.
(2) Оперативните дежурни части на МВР и РКЦ на ЦСМП изграждат помежду си преки диспечерски връзки за обмен на информация и координиране на действията във връзка с оказване на помощ на пострадалите при ПТП.
Чл.10.
(1) Към ЦСМП се води амбулаторен дневник - учетна форма 74а.2-62 за пострадалите при ПТП, утвърдена от министъра на здравеопазването.
(2) В амбулаторните дневници за пострадали при ПТП се вписват следните данни:
1. дата, час и място на ПТП;
2. трите имена и възраст на пострадалия;
3. характеристика на травматичното увреждане;
4. последици от травматичното увреждане;
5. обем на извършените медицински дейности.
(3) Информацията за последиците от травматичното увреждане на пострадалия се събира от ЦСМП и на 30-ия ден от инцидента се нанася в съответния амбулаторен дневник.
(4) Информацията по ал.2 се съхранява за срок 3 години.
Чл.11.
(1) В Министерството на здравеопазването се събира информация за пострадали при ПТП, която се анализира, обобщава и съхранява.
(2) Центърът за спешна медицинска помощ ежемесечно предоставя данните от амбулаторния дневник за пострадали при ПТП на Министерството на здравеопазването.
(3) Информацията по ал.1 е предназначена за нуждите на направление "Пътна полиция" при Дирекция "Национална служба "Полиция" и Министерство на здравеопазването.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл.125а, ал.2 от Закона за движението по пътищата.
§ 2. Контролът по изпълнението на наредбата се възлага на директора на Национална служба "Полиция" при Министерството на вътрешните работи и директора на дирекция "Диагностична и лечебна дейност" при Министерството на здравеопазването.
§ 3. Наредбата влиза в сила от 1.I.2003 г.
Министър на вътрешните работи: Г. Петканов
Министър на здравеопазването: Б. Финков

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив