Българското земеделие преживя най-горещия период 50 години насам

28.08.2024 | 07:55
по статията работи: econ.bg
Температурите са надхвърлили допустимите стойности с 2-3 °C за периода на наблюдения като цяло. Това е най-горещия период от 1975 г. насам
Българското земеделие преживя най-горещия период 50 години насам
Снимка: под лиценза на creative commons

България преживя изключително горещо и сухо време условия се констатира в последния в бюлетин на Съвместния изследователски център към Европейската комисия (JRC MARS Bulletin) за мониторинг на културите в Европа. Температурите са надхвърлили допустимите стойности с 2-3 °C за периода на наблюдения като цяло. Това е най-горещия период от 1975 г. насам. Най-високите температури бяха в средата на юли и средата на август, когато максималните дневни температури достигат 36-41 °C.

Валежите през разглеждания период са били само половината от нормата. Значителни валежи са паднали главно около 20 юли. Въз основа на климатичния воден баланс (който може да може да се счита за индекс на засушаването), периодът на прегледа е най-сухият в регистрите на MARS .

С трайни сухи условия и дълги периоди без валежи, запасите от влага в почвата намаляват бързо. Летни култури пострадаха от силен воден и топлинен стрес през критичния период на пълнене на зърното. На места посевите бяха повредени от разразили се пожари. Прогнозите за добивите от царевица за зърно и слънчоглед бяха преразгледани в посока надолу и сега са близки до разочароващите нива от миналата година.

Жътвата на зимните култури е приключила. Предварителни доклади потвърждават добри добиви при есенниците и (малко) под средните за рапицата.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.09   31 г. пр.н.е. – Война между Октавиан и Антоний: В Битката при Акциум Октавиан разгромява флотилията на Марк Антоний и Клеопатра VII. 1666 г. – Избухва Големият...