Годината започва с леко подобрение на бизнес климата

30.01.2020 | 15:55
по статията работи: econ.bg
През януари 2020 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.4 пункта в сравнение с декември 2019 г., което се дължи на подобрената стопанска конюнктура в промишлеността, съобщиха от Националния статистически институт
Годината започва с леко подобрение на бизнес климата
Снимка: под лиценза на creative commons

През януари 2020 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.4 пункта в сравнение с декември 2019 г., което се дължи на подобрената стопанска конюнктура в промишлеността, съобщиха от Националния статистически институт.

Показателят "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 5.0 пункта заради по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Средното натоварване на мощностите нараства с 1.7 пункта в сравнение с три месеца по-рано и достига 78.0%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Недостигът на работна сила и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 32.8 и 32.3% от предприятията. Очакванията на мениджърите са продажните цени в промишлеността преобладаващо да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари показателят "бизнес климат в строителството" намалява с 1 пункт, което се дължи на по-неблагоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо октомври 2019 г. и се оценява на 8.5 месеца. Същевременно мениджърите очакват увеличение на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе и до подобрение на дейността в краткосрочен план.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Що се отнася до продажните цени в строителството, са регистрирани известни очаквания за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 1.9 пункта в резултат на по-резервираните оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за развитието на бизнес състоянието през следващите шест месеца се запазват, като и очакванията им за поръчките към доставчиците от вътрешния пазар през следващите три месеца са благоприятни.

Конкуренцията в бранша продължава да бъде основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Очакванията са за известно повишение на пазарните цени през следващите три месеца.

През януари показателят "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от декември 2019 г. Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията се изместват към по-умерените мнения. Същевременно и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Основните проблеми за дейността продължават да бъдат свързани с конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, въпреки че през последния месец се отчита намаление на неблагоприятното им влияние.

Очакванията са продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...