Грънчарова не отстъпи от Калин Стоянов и Радев отказа да назначи служебния кабинет

19.08.2024 | 15:05
по статията работи: econ.bg
Президентът Румен Радев заяви, че няма да подпише указ за избирането на това правителство и ѝ припомни, че още на първата им среща поиска да се направи необходимото, за да се "успокои политическата обстановка"
Грънчарова не отстъпи от Калин Стоянов и Радев отказа да назначи служебния кабинет
Снимка: БГНЕС

Горица Грънчарова - Кожарева отново предложи Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи. Президентът Румен Радев заяви, че няма да подпише указ за избирането на това правителство и ѝ припомни, че още на първата им среща поиска да се направи необходимото, за да се "успокои политическата обстановка", което по думите му е и най-важното условие, за да бъде мандатът успешен.

Президентът предложи на Грънчарова да ѝ даде още малко време - до 15 часа днес, за да може да предложи друг човек, който да смени Калин Стоянов.

"Аз Ви призовавам в това време Вие да помислите и прецените дали за Вас г-н Калин Стоянов е по-важен от това България да има спокойствие и правителство, или заради него Вие сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза", каза Румен Радев.

Това му искане тя отклони с възторжена защита на Калин Стоянов. Грънчарова изтъкна проведените срещи с различните представители на Министерството на вътрешните работи, сред които директори на областни дирекции на МВР, синдикати, ръководители на структури и редови полицаи, като по думите ѝ всички те твърдели, че Калин Стоянов е човек, който "осигурява спокойствие в системата", "човек, който взима бързи и адекватни решения" и "не е парашутист".

"Като одитор аз съм научена това, което ми се казва - да го проверявам. Аз съм взела убедено решение министър Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи, а Ваше право (на президента - бел. авт.) е да решите", заяви тя. При повторен призив от страна на държавния глава да размисли тя категорично заяви, че "няма как да предложи друг".

На свой ред президентът Радев обяви, че датата на изборите се отлага и няма да е на 20 октомври. Той настоя Народното събрание да направи необходимите гласувания, за да разшири списъка от потенциални служебни премиери. Сред възможностите са избор на членове на Сметната палата, омбудсман или смяна на председателя на Народното събрание Рая Назарян. Както "Дневник" вече писа, всички тези възможности вече са обсъждани от част от парламентарните групи, но вътрешни противоречия провалили опитите за обновяване на т.нар. "домова книга", както Румен Радев нарича списъка с потенциални служебни премиери, заложен в конституцията.

"Имах 10 дни да формирам служебен кабинет, който да си осигури приемственост в управлението за нормалното функциониране на държавата до формирането на редовно правителство", каза още Грънчарова.

След това тя заяви, че е изпълнила задълженията си и като експерт е направила необходимото, за да предложи правителство, чиято основна задача да е провеждането на честни и свободни избори.

Състав на служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова–Кожарева:

 

Министър-председател – Горица Грънчарова–Кожарева;

Заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова;

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов;

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова;

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов;

Министър на отбраната – Атанас Запрянов;

Министър на външните работи – Иван Кондов;

Министър на правосъдието – Мария Павлова;

Министър на образованието и науката – Галин Цоков;

Министър на здравеопазването – доц. Петко Стефановски;

Министър на културата – Найден Тодоров;

Министър на околната среда и водите – Виктор Атанасов;

Министър на земеделието и храните – Георги Тахов;

Министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов;

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов;

Министър на иновациите и растежа и вицепремиер по въпросите на гражданското общество – Росен Карадимов;

Министър на енергетиката – Владимир Малинов;

Министър на електронното управление – Владимир Мундров;

Министър на туризма – Евтим Милошев;

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...