Гърците са увеличили депозитите с 3.5 млрд. евро от началото на пандемията

30.09.2020 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Според данни на Централната банка на Гърция общите депозити към момента са 19,8 млрд. евро в края на м. август спрямо 16,2 млрд. в началото на март тази година
Гърците са увеличили депозитите с 3.5 млрд. евро от началото на пандемията
Снимка: под лиценза на creative commons

Домакинствата и бизнеса са увеличили депозитите си с около 3,5 милиарда евро от избухването на пандемията до края на м. август.

Според данни на Централната банка на Гърция общите депозити към момента са 19,8 млрд. евро в края на м. август спрямо 16,2 млрд. в началото на март тази година. Депозитите в държавното управление през август, са намалели 11% до 183 милиона евро  в сравнение с година по-рано. поради наложената карантина и намаляване на производствения процес. 

Депозитите в частния сектор са нараснали с 420 млн. евро през август спрямо 3,318 млрд. евро от предходния месец.

В същото време спешните мерки за повишаване на ликвидността на икономиката доведоха до значително увеличение на корпоративното кредитиране и затвърждаваща тенденция на спад в домакинствата.

По-конкретно, през август 2020 г. годишният темп на промяна в общото финансиране на икономика се е увеличил до 9,2% от 8,2% през предходния месец, а месечният нетен поток е бил положителен с 1,394 млрд. евро при положителен нетен поток от 3,097 млрд. евро от предходния месец, съобщава в. "Български новини".

Годишният темп на промяна в общото финансиране от при малките фирми се е увеличил до 1,9% спрямо 1,5% през предходния месец. Месечният нетен поток от финансиране за сектора е 231 милиона евро, в сравнение с положителен нетен поток от 1,114 млрд. евро за миналия месец.

При бизнеса месечният нетен поток от финансиране за август 2020 г. също е положителен с 324 милиона евро, в сравнение с положителен нетен поток от 1,118 млрд. евро през миналия месец, докато годишният темп на промяна се е увеличил с 0,7% до 6,5% на годишна база.

Годишният темп на промяна във финансирането на нефинансовите институции също бележи увеличен от 0,8% до 7,2% спрямо предходния месец. Месечният нетен поток от тяхното финансиране е положителен с 403 милиона евро.

За разлика от това, е налице отрицателният нетен приток на финансиране при домакинства от 114 милиона евро на месечна база или – 2,5%, спрямо -2,6% от предходния месец, като се затвърждава тенденцията на отрицателен резултат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 10.04   879 г. – Луи III става крал на западните франки. 1710 г. – В Англия влиза в сила приетият през 1709 г. първи в света закон за авторското право. 1790 г....