Депутатите обсъждат ускорена ликвидация на юридически лица

14.08.2024 | 09:45
по статията работи: econ.bg
Във фокуса на обсъжданията на депутатите днес е премахването на забраната за адвокатите да рекламират своята дейност и да използват посредници. Предложението за изменения в Закона за адвокатурата са внесени от Министерския съвет
Депутатите обсъждат ускорена ликвидация на юридически лица
Снимка: БГНЕС

Във фокуса на обсъжданията на депутатите днес е премахването на забраната за адвокатите да рекламират своята дейност и да използват посредници. Предложението за изменения в Закона за адвокатурата са внесени от Министерския съвет и са втора точка в дневния ред на парламента.

С промените се цели популяризиране на адвокатската дейност при спазване на изискванията на закона и етичните норми на адвокатската професия.

Депутатите ще обсъдят и още един законопроект за изменение на Закона за адвокатурата, предложен от Анна Александрова от ГЕРБ-СДС и група на народни представители. Той предвижда премахване на забраната за уговаряне на възнаграждения под определен минимален размер. Целта е определянето на справедливо, обосновано и съответстващо на достойнството на професията възнаграждение, без задължителен минимален размер. При липса на уговорено възнаграждение за оказаната правна помощ, адвокатският съвет определя такова въз основа на критерии, предвидени в наредба, издадена от министъра на правосъдието по предложение на Висшия адвокатски съвет.

Преди това депутатите ще обсъдят промени в Търговския закон, внесени от Министерския съвет. Целта е да се създаде правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица, които през последната година не са имали дейност, наети служители или регистрация по Закона за данъка върху добавената стойност. Това се постига чрез съкращаване на сроковете за проверки от органите на Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт и по-кратък срок за удовлетворение на всички кредитори.

За да се възползват от улеснената процедура, те не бива да имат задължения към държавата и общините, както и данъчни задължения или задължения за осигурителни вноски.

В проектопрограмата на парламента е също второто четене на изменения в Закона за счетоводството.

Депутатите трябва да приемат и два проекта на решения. С първия се възлага на министъра на енергетиката да проведе разговори с украинския си колега или негов представител за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ “Белене”. Вносители са депутати от ГЕРБ и ДПС.

От БСП са внесли проект на решение за включване на диазотния оксид, така наречения райски газ, в списъците с наркотични вещества.

Вчера, 13 август, от “Продължаваме промяната-Демократична България” поискаха изслушване на министъра на енергетиката във връзка с проведената акция на Европейската прокуратура в помещения на държавния газопреносен оператор “Булгартрансгаз” ЕАД. Засега обаче това предложение не е включено в дневния ред на парламента.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 03.09   301 г. – Сан Марино получава независимост от Римската империя. 590 г. – Григорий I е избран за римски папа. 1189 г. – Ричард Лъвското сърце е коронован...