Въпреки укротяването на инфлацията разходите на домакинствата за храна остават високи с дял от една трета от всички. Това показват данните на НСИ за периода април-юни. В сравнение с преди година разходите за храна спадат до 29.5% от всички при дял от 31% през второто тримесечие на предходната година.
Спрямо миналата година най-голям ръст има при разходите за свободно време - с 54.3%, за облекло и обувки - с 32.9%, за здравеопазване - с 36.3, за алкохол и цигари - с 15.5%.
Данните са за три месеца на човек от домакинство.
Потреблението на основни хранителни продукти се променя. Нараства потреблението на плодове - от 10.0 на 12.0 кг на човек от домакинство, на зеленчуци - от 19.2 на 20.2 кг, и на месо - от 9.6 на 10.1 кг.