За пръв път тази година – спад на обявите за работа в ИТ сектора

08.10.2021 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Едва 10% от предложенията в отрасъла са за младши специалисти, най-голям е ръстът на офертите в „Здравеопазване и фармация“
За пръв път тази година – спад на обявите за работа в ИТ сектора
Снимка: под лиценза на creative commons

Броят на обявите за работа през септември се запазва на нивата от юли и август. През изминалия месец се наблюдава незначително покачване на офертите с 0,6% – сочи редовният анализ на публикуваните обяви за работа във водещите специализирани сайтове у нас, осъществяван от HR-компанията и кариерен сайт JobTiger. На годишна база нивото на обявите е с 49% по-високо от отчетеното през септември 2020 г.  

С най-голям ръст на обявите през миналия месец е секторът „Здравеопазване и фармация“, с увеличение от 21%. Причина за това е сезонното търсене на медицински кадри за позиции извън България. 

Следващ по ръст е секторът „Административни и обслужващи дейности“, при който броят на обявите е нараснал с 12%. Това е и единственият отрасъл, при който през септември се наблюдава ръст на предложенията във всеки един от сайтовете за работа.  

След него се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ (8%), „Търговия и продажби“ (7%), „Маркетинг и реклама“ (5,3%), „Счетоводство, одит, финанси“ (5%), „Строителство“ (3%) и „Производство“ (0,4%). 

С най-голям спад на обявите през месеца е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-12%). За пръв път през 2021 г. наблюдаваме спад на обявите и в „ИТ“ сектора: Броят на предложенията през септември е намалял с 5%, но на годишна база той е със 128% по-висок от отчетеното през септември 2020 г.  

Какви кадри се търсят в ИТ сектора? 

С нарастващата популярност на ИТ сектора, през последните години наблюдаваме тенденция все повече хора да се ориентират към професионално развитие в този отрасъл и да заемат позиции като младши специалисти и стажанти именно в този сектор. 

Разпределението на обявите в ИТ сектора по ниво на квалификация през септември показва, че едва 10,4% от предложенията са за позиции за младши специалисти или стажанти. Най-голям е делът на обявите за експерти и старши специалисти с натрупан вече опит в сферата (84,2%), а останалите 5,4% са  позиции за мениджмънт и управленско ниво на квалификация, сочи още анализът на JobTiger.  

Дялово разпределение на обявите по сектори  

През септември то е, както следва: секторът „Търговия и продажби“ заема челна позиция с 23% дял от общия брой обяви. След него се нареждат секторите „ИТ“ (16%), „Производство“ (15%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (12%), „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Логистика и транспорт“ (10%), „Строителство“ (5%),  „Здравеопазване и фармация“ (4%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%). 

Работа от вкъщи 

Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа. През септември те са се увеличили с 6% и представляват 11,3% от общия брой на обявите за работа.  

Предлагане по градове 

Делът на обявите за работа в София продължава да нараства, като през септември той възлиза на 47% от общия брой. Дяловото разпределение на обявите за останалите водещи областни градове е, както следва: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3,3%), Русе (3%) и Стара Загора (2,5%). Заедно те съставляват 74% от всички предложения в страната.

На месечна база броят на обявите в тези градове се е увеличил с 2%, като основно се дължи на увеличения брой обяви в София и Пловдив. Динамиката на предложенията във всеки един от водещите градове е, както следва: София (6%), Пловдив (3%), Варна (-8%), Бургас (-4%), Русе (-7%) и Стара Загора (-4%).  

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...