Земеделците намалиха употребата на торове с 20%, реколтата 2023 може да пострада

22.11.2022 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски каза, че хранително-вкусовата система на Европейския съюз не може да бъде зависима от руските торове и затова са необходими алтернативи
Земеделците намалиха употребата на торове с 20%, реколтата 2023 може да пострада
Снимка: под лиценза на creative commons

Съветът на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз, който се проведе в Брюксел, беше посветен на наличието и достъпността на торовете в ЕС. Като част от съобщението на Европейската комисия беше обсъден нов подход към торовете, който ще намали зависимостта от външни фактори и излагането на пазарни шокове.

Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски каза, че хранително-вкусовата система на Европейския съюз не може да бъде зависима от руските торове и затова са необходими алтернативи: „не само по екологични или климатични причини, но и за да гарантираме нашата стратегическа автономия и да намалим зависимостта си“.

В тази връзка Европейската комисия представи съобщение, в което се посочва необходимостта от изследване на потенциала на водораслите като възобновяем и устойчив ресурс за производство на торове, както и на храна, писа специализираното електронно издание agrozona.bg.

Съобщението „Към силен и устойчив сектор на морските водорасли в ЕС“ предлага 23 действия, насочени към създаване на условия индустрията за морски водорасли да се превърне в устойчив промишлен сектор. ЕС е един от най-големите вносители в света на продукти от морски водорасли, като търсенето се очаква да достигне 9 милиарда евро до 2030 г. Тъй като производството на продукти от водорасли може да се извършва на сушата и далеч от морето, се предлага финансиране на пилотни проекти за професионална преориентация и подкрепа на малкия и среден бизнес, иновативни проекти в този сектор.

Торовете от водорасли със сигурност са страхотни в дългосрочен план, но според мозъчния тръст Farm Europe, предвид настоящите трудности, пред които са изправени европейските фермери в момента, са необходими инициативи със значително краткосрочно въздействие.

„Намаляването на покупките на торове от европейските фермери това лято (-20%) може вече да има отрицателно въздействие върху реколтата през 2023 г. Въпросът е дали европейските почви имат достатъчно високи нива на NPK, за да се обмисли прилагането на по-малко минерални торове, без това да повлияе на културата поне за един сезон. Това е съмнително, тъй като минералните торове са важни и намалението ще се отрази на производствения потенциал“, казва Farm Europe.

„Цените на торовете се покачват поради санкциите“, каза унгарският министър на земеделието Ищван Наги на срещата, според портала Hungarian Daily News.

Ищван Наги призова за спешни действия в подкрепа на фермерите на фона на скок на цените на торовете. Според него секторът е силно засегнат от повишаването на цените на енергията, свързано със санкциите, а представените на срещата предложения са ефективни само в дългосрочен план. „Фермерите се нуждаят от помощ сега и предложението на Европейската комисия е само обобщение на вече предприетите стъпки и средствата, с които вече разполагаме“, каза той.

„Приоритетът на органичните торове и устойчивите материали несъмнено е добра и полезна инициатива, но не предлага решение на ситуацията, породена от нарастващите цени на енергията. Във времена, когато продоволствената сигурност е застрашена от рязко покачващите се цени на торовете и разходите за суровини, фермерите се нуждаят от подкрепа от ЕС възможно най-скоро“, каза ръководителят на унгарското министерство на земеделието, като отбеляза, че тъй като „неуспешните санкции на Брюксел“ са на сърцевината на повишаването на цените, най-ефективният изход от ситуацията би било желанието за прекратяване на руско-украинския конфликт и за мирни преговори, тъй като това би стабилизирало енергийните пазари и следователно ще премахне проблемите на селскостопанския сектор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.11   1095 г. – Под ръководството на папа Урбан II във френския град Клермон започва Събор на католическата църква, на който е огласена Свещената война –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net