Петкова: България ще подпомага развитието на Южния газов коридор

15.02.2018 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Ключови приоритети за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и гарантиране сигурността на енергийните доставки
Петкова: България ще подпомага развитието на Южния газов коридор
Снимка: под лиценза на creative commons

„Като председател на Съвета на Европейския съюз България ще подпомага активно развитието на Южния газов коридор, като проект, който гарантира енергийната сигурност в Европа. Ключови приоритети за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и гарантиране сигурността на енергийните доставки.

В унисон със заложените приоритети, реализацията на Южния газов коридор ще укрепи енергийната сигурност в Европа в дългосрочен план, чрез него европейските потребители ще могат да получават газ от Каспийския регион, Източното Средиземноморие и от по-далечни дестинации, чрез терминалите за втечнен природен газ.“ Това каза министър Теменужка Петкова по време на четвъртата министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на проекта.

По думите й Азербайджан продължава да е основен източник на енергийни ресурси и двигател за успешната реализация на Южния газов коридор, съобщиха от Министерството на енергетиката. Чрез проектите за развитие на газовата инфраструктура с Гърция и Турция, България е неразделна част от Южния газов коридор – интерконекторите Гърция-България и Турция-България чрез българската национална газопреносна система и връзките с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа до Южния газов коридор и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа.

Пред колегите си от Азербайджан, Албания, България, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Великобритания, САЩ и Европейския съюз министър Петкова подчерта, че дейностите по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в напреднала фаза. При изпълнение на дейностите, съгласно заложения график, планираме строителството да започне в средата на тази година и да приключи през 2020 г., подчерта тя.

„Признаваме постигнатия напредък по строителството на газовия интерконектор Гърция-България, чийто прогрес днес е видим благодарение на усилията и правителствената подкрепа на нашите партньори от двете страни. Това е проектът в най-напредналата фаза на развитие, който е неразделна част от Южния газов коридор, осигуряващ диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ в Югоизточна Европа“, заяви зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

Той изрази специална благодарност към министъра на енергетиката Теменужка Петкова за последователните и фокусирани стъпки, свързани с реализацията му. Участниците в четвъртата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор подчертаха значението на проекта за устойчивото развитие на европейския Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на изменението на климата за постигане на преход към нисковъглеродна, сигурна и конкурентоспособна икономика. Приветствана бе инициативата на България и Турция за създаване на възможност за двупосочни доставки на природен газ между двете газопреносни системи.

Страните се обединиха около стратегическото значение на продължаването на изграждането на интерконектора между Гърция и България.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...