Поколението Z и в България инвестира от по-рано и по-рисково в сравнение с предните

16.09.2024 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Поколението Z започва да инвестира от по-ранна възраст и е по-склонно да поема рискове в сравнение с предходните. Това се потвърждава и от данните от вътрешно проучване сред потребителите на финтех компанията "Револют"
Поколението Z и в България инвестира от по-рано и по-рисково в сравнение с предните

Поколението Z започва да инвестира от по-ранна възраст и е по-склонно да поема рискове в сравнение с предходните. Това се потвърждава и от данните от вътрешно проучване сред потребителите на финтех компанията "Револют" (Revolut).

Eдва 19% от българите от поколение Z (родените от средата на 90-те години на XX век до началото на 10-те години на XXI век - бел. а.) заявяват, че не инвестират, докато във възрастовите групи над 55 години това споделят над 34%.

Данните са от представително проучване на Dynata по поръчка на компанията сред клиентите в България.

Според него инвеститорите от това поколение са готови да поемат повече рискове, когато инвестират, в сравнение с други поколения. Почти 1 на всеки 3-ма българи (29%) във възрастовата група 18-24 г. заявява, че е готов да поеме по-голям риск, за да получи възможно най-много от инвестициите си, докато само 5% от над 55-годишните са готови да поемат рискове.

Според проучването при избора на инвестиционен доставчик по-младите поколения (18-34 г.) държат най-много на ниските и прозрачни такси (49%), докато за над 35-годишните българи най-важен е реномиран и доверен доставчик. Също така най-предпочитани от 18-24-годишните (38%) са дигиталните платформи за инвестиране чрез смартфон, главно поради тяхната достъпност и лесно използване. Това предпочитание намалява във възрастовите групи над 55 години (10%).

Младите инвеститори, на възраст 18-34 години, сега съставляват 59% от общата база потребители на инвестиционни услуги на "Револют" в България, малко под средната стойност за Европейската икономическа зона, където е 62%, като най-голям дял от млади хора инвестират чрез платфората в Белгия (72% ), Нидерландия (70%) и Италия (69%). Един от 4-ма европейски клиенти, които започват да инвестират с приложението през първата половина на 2024 г., казва, че е нов в инвестирането.

Инвестициите в облигации чрез финтех компанията заемат до 45% от инвестиционните портфейли на българите на възраст 18-34 години, фондовете на паричния пазар - 38%, акциите представляват 10%, а ETF - 7%.

Средният размер на инвестиционния портфейл в България е над 4400 евро, като най-младите инвеститори (18-25 г.) започват с по-малки суми и среден портфейл от 536 евро, а тези на възраст около 35 г. инвестират над 4700 евро.

През юли най-търгуваните от поколението Z акции от САЩ са тези на технологичния гигант Nvidia, производител на графични процесори. Най-продаваният и купуван ETF беше Vanguard S&P 500, проследяващ представянето на акциите на 500 водещи компании, регистрирани на фондовите борси в САЩ. При акциите от ЕС водещи са германските Varta AG като най-продавани и също купувани акции от ЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...