Разходите за труд скочиха с 15.4% годишно, в държавното управление - с 27%

20.09.2024 | 14:30
по статията работи: econ.bg
През второто тримесечие на 2024 г. спрямо година по-рано общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях нарастват с 15.4%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт
Разходите за труд скочиха с 15.4% годишно, в държавното управление - с 27%
Снимка: под лиценза на creative commons

България е евроепейски вицешампион по поскъпване на работната сила. За година разходите за 1 час труд у нас се скочили с 15%, показват нови данни на Евростат. Само в Хърватия има по-голямо повишение на средното почасово заплащане - със 17.6 на сто, а Румъния е трета с 15% увеличение. Процентите се отнасят за второто тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на 2023-та. За сравнение почасовите разходи за труд в Германия, Франция, Швеция, Испания са нараснали само с 3-5 на сто.

Съвсем същата е и картината със заплатите, бонусите, надбавките. В България през второто тримесечие на 2024 г. те са с 15 по-големи в сравнение с година по-рано. Отново Румъния е плътно до нас, а Хърватия е начело със 17% скок.  

Данните на Евростат са отлична илюстрация на "ефекта на настигането" - държавите от Източна Европа, които са по-бедни и с по-ниски доходи, бързат да догонят по цени и заплати Запада. Те показват, че в седем страни от ЕС поскъпването на час труд е над 10 процента и всичките са от нашата "черга". 

В България натискът за вдигане на заплати и бонуси се дължи на ниската безработица  и на недостига на хора с опит и умения.- работодателите са в жестока конкуренция за привличане на кадри. Това е особено видимо в отделни сектори като строителството, където заплащането расте с ударни темпове. У нас търсенето на жилища остава във фаза "жега",  строителството и ремонтните работи са в подем, има дефицит на работници, майстори, техници и заплатите главоломно растат.

В тази сфера България е №1 в целия ЕС - заплатите в строителството за година у нас са скочили с 21%, показват данните на Евростат за второто тримесечия на 2024 г.  Румъния впрочем  е плътно зад нас с 20% повишение, а следващите - Литва, Словения, Полша, са отчети 14% ръст. В Белгия и Малта заплатите в строителстото почти не са мръднали за година, а във Финландия даже е регистриран 0.3% спад. 

Като цяло ръстът на трудовите доходи у нас е значителен, но не е адекватен на ръста на икономиката, който е твърде слабичък. Също така не е нормално доходите в обществения сектор да се увеличават стръмно, без моторите на икономиката да осигуряват достатъчно приходи в бюджета, а точно това се случва в България. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...