Служебното правителство ще преработи правилата за подготовка на България за "клуба на богатите"

04.08.2022 | 16:05
по статията работи: econ.bg
Служебното правителство отмени днес решение на предишния кабинет за правилата за подготвителните дейности по присъединяването на Бългаия към организацията за икономическо сътрудничество и развитие, наричана още "клубът на богатите"
Служебното правителство ще преработи правилата за подготовка на България за "клуба на богатите"

Служебното правителство отмени днес решение на предишния кабинет за правилата за подготвителните дейности по присъединяването на Бългаия към организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), наричана още "клубът на богатите". Членовете на кабинета "Донев" се ангажират обаче да го разледат наново на следващо заседание поради неговата важност.

Обяснението на новия кабинет да отмени решението е в това, че вносителят не е подготвил и представил окончателни текстове и не е представил преработени мотиви съобразно направените в тях изменения, допълнения и уточнения, както е трябвало да направи.

Отмененото решениее от 13 юли и се отнася до организацията и координацията на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Вносител е Министерството на външните работи, а точката е защитена от зам.-министър Васил Георгиев (Има такъв народ).

Видно от стенограмата, зам-министърът подчертава, че скоростта на присъединителния процес до голяма степен ще зависи от ангажимента и способността на българската администрация да предоставя бързо исканата от ОИСР информация във всяка една фаза на разговорите и да предприема своевременни действия в съответствие с направените препоръки, вкл. за промени в законодателството при необходимост". Затова в документа се предлага създаването на междуведомствени работни групи по всяка една от областите, които ще бъдат обект на задълбочен технически преглед от международната организация, към членство в която България се стреми.

От протокола на правителственото заседание се вижда, че проектът на постановление е приет с направени допълнения и изменения, а на вносителя се възлага да подготви окончателния текст, което очевидно не е направено.

На 25 януари съветът на ОИСР взе решение за откриване на разговори за присъединяване към организацията на шест страни кандидати, между които и България.

По информация от сайта на Министерството на външните работи към момента България участва със статут на "член"/"асоцииран член" в дейността на 13 работни органа, в 6 други органа има статут на "участник", а в други 19 е "гост"/"наблюдател". Страната е приела 32 правни инструмента и е поискала присъединяване към още 6 (за повече информация: https://legalinstruments.oecd.org/en/).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net