Социалният министър отрича, че държавата не иска да определи минималната работна заплата

07.10.2024 | 09:05
по статията работи: econ.bg
Социалният министър коментира, че автоматичното повишаване на минималната работна заплата на база средното брутно възнаграждение не е най-доброто решение
Социалният министър отрича, че държавата не иска да определи минималната работна заплата
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Ивайло Иванов обяви в ефира на БНР, че категорично не приема обвиненията, че държавата е абдикирала от ангажимента си да определи размера на минималната работна заплата. Добави и че се обсъжда от 1 януари 2025 г. тя да бъде в размер на 1077 лева.

По думите му минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да влияе върху доходите на гражданите. Министър Иванов добави, че в Кодекса на труда е записано, че тя трябва да бъде в размер на 50% от средната брутна работна заплата.

Освен това според социалния министър било лесно държавата да транспонира директивата на ЕС за минималната работна заплата, да напише едни текстове и те да се гласуват от Народното събрание. Той обаче смята, че трябва да има консенсус между синдикати и работодатели и те чрез социален диалог да стигнат до размера на минималната работна заплата, а именно между тях

няма съгласие по обсъждания размер на минималната работна заплата.

Социалният министър коментира, че автоматичното повишаване на минималната работна заплата на база средното брутно възнаграждение не е най-доброто решение.

Според Ивайло Иванов трябва да се отчетат няколко основни неща като общо равнище на икономическото развитие, издръжка за живот, покупателна способност и развитие на националната производителност. Ето защо той настоя първо да се постигне консенсус между синдикати и работодатели.

По отношение на социалните плащания за 2025 г. министър Иванов увери, че те ще са със 760 млн. лв. повече в сравнение с 2024 г., като за 2025 г. заложеният бюджет за тях е 3.620 млрд. лева.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 07.10   3761 пр.н.е. – Ден, в който е създаден света, съгласно юдаизма. 1571 г. – Състои се битката при Лепанто, Гърция, в която флотата на Османската империя е...