Спад в потреблението на незаконни цигари в ЕС през 2019 год. отчита KPMG

19.06.2020 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Общото количество употребени незаконни цигари в целия ЕС през 2019 г. е 38.9 милиарда къса, което представлява 7,9 процента от общото потребление на цигари в Съюза и е 0,7 процентни пункта намаление в сравнение с предходната година
Спад в потреблението на незаконни цигари в ЕС през 2019 год. отчита KPMG
Снимка: под лиценза на creative commons

Потреблението на незаконни цигари в Европейския съюз (EC) през 2019 г. продължава да спада за седма поредна година и достига до най-ниски нива досега, показва годишно проучване на KPMG.

Общото количество употребени незаконни цигари в целия ЕС през 2019 г. е 38.9 милиарда къса, което представлява 7,9 процента от общото потребление на цигари в Съюза и е 0,7 процентни пункта намаление в сравнение с предходната година. 

Въпреки общия спад в потреблението на незаконни цигари като цяло, потреблението на фалшиви цигари расте, като достига 7,6 милиарда къса, което представлява увеличение от 38,3 процента в сравнение с 2018 г. и е най-високото ниво, отчетено досега. 

Годишното проучване на потреблението на незаконни цигари в ЕС за 2019 г. е възложено на компанията KPMG от Филип Морис Интернешънъл Инк. (ФМИ). От ФМИ призовават за постоянни усилия в борбата с незаконната търговия и продължаващо сътрудничество с правоприлагащите органи на базата на променящото се естество на проблема в ЕС, отчетено в доклада. 

В обхвата на проучването си KPMG изследва няколко групи продукти по произход и дестинация, за да установи обема на потреблението на цигари, непредназначени за даден местен пазар. 

Тези групи са три:

- Kонтрабандни цигари - продукти, които се продават незаконно на даден пазар, включващи и т.нар. „illicit whites“  (цигари, които може да са законно произведени в дадена страна, но с нерегистрани там марки и с единствената цел да бъдат продавани незаконно на други пазари, където те не са регистрирани за продажба);

- Фалшиви цигари (фалшификати на съществуващи регистрирани марки);

- Законно произведени и продадени в дадена страна продукти, но употребени на друг пазар, като например при пътуване в чужбина.  

В рамките на проучването си KPMG провежда редица  интервюта с представители на правоприлагащите органи в държавите-членки, които показват, че производството на т.нар. „illicit whites“ и на фалшивите цигари във фабрики, намиращи се в ЕС, се увеличава. Интервюираните посочват и нововъзникващи организирани престъпни групи за контрабанда на незаконен суров тютюн.

Според някои от констатациите в доклада: 

- Фалшивите цигари представляват 19,5 процента от общото потребление на незаконни цигари.  Най-голям ръст на потреблението на фалшиви цигари спрямо 2018 г. се отчита във Великобритания (със 137 процента до 2,1 млрд. къса) и Франция (с 82 процента до 0,84 млрд. къса).

- Т.нар. Illicit whites остават съществена група в потреблението на незаконни цигари, като представляват 35,6 процента от незаконното потребление в ЕС или 13,8 млрд. къса през 2019 г., спрямо 29,8 процента през 2018 г.  

- За първи път от 2006 г., когато започва да се провежда проучването на KPMG, фалшивите цигари и т.нар. illicit whites представляват повече от половината от общото потребление на незаконни цигари в ЕС. 

- В България през 2019 г. употребените, непредназначени за местния пазар, цигари (включващи и трите групи) са били 500 млн. къса или 3,4%  от общото потребление, което според данните на KPMG  от различни източници e 14,67 милиарда къса. Най-голямата част от непредназначените за местния пазар цигари, макар и с намаляващи обеми, са били т.нар. „illicit whites“. България отчита и най-ниския дял на потребление на незаконните цигари (фалшивите и контрабандните цигари) – 2,4 процента. Устойчивата тенденция в страната ни достига рекордно ниски нива през 2019 г., като това е и най-ниското ниво в сравнение с останалите държави в ЕС. Според KPMG, фалшивите и контрабандните цигари, потребени в България през 2019 г., водят до загуби за държавния бюджет в размер на 74 милиона лева.

- В Германия, Италия, Словакия и Испания също се отчита ниско ниво на незаконни цигари – всяка с по 4 на сто дял от общото потребление. 

- Най-висок дял на потребление на незаконни цигари (фалшиви и контрабандни цигари) се отчита в Гърция (22,4 процента), Литва (17,7 процента) и Ирландия (17,5 процента). Но в сравнение с 2018 г. и в Гърция, и в Ирландия се наблюдава тенденция на спад, докато в Литва има леко увеличение. 

Филип Морис Интернешънъл е двигател на трансформацията на тютюневата индустрия с цел изграждане на бъдеще без дим и замяна на цигарите с бездимни изделия в полза на пълнолетните пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат, на обществото, компанията и акционерите на компанията. ФМИ е водеща международна тютюнева компания за производство и продажба на цигари, бездимни изделия и електронни устройства и аксесоари за тях, и други изделия, съдържащи никотин, на пазарите по света  извън САЩ.

ФМИ предлага своето устройство за нагряване на тютюн IQOS и консумативите за него (т-нар. Платформа 1) , разрешена от Агенцията за храни и лекарства на САЩ, (FDA) за продажба в САЩ на Алтрия Груп, която извършва продажбите в САЩ с лиценз от ФМИ.

Новата категория бездимни продукти на ФМИ, макар и не без риск, са много по-добрият избор за пълнолетните потребители в сравнение с това те да продължат да пушат. Те са бъдещето на ФМИ. На базата на своите мултидисциплинарни способности и програма при разработването на нови продукти, на високотехнологично оборудване и водещи научни постижения, ФМИ се стреми бездимните продукти на компанията да отговарят на предпочитанията на потребителите и на строгите нормативни изисквания.

Портфолиото от бездимни изделия, освен тютюневи изделия, предназначени за употреба с IQOS, включва и  продукти,  съдържащи никотин и електронни изпарители. Към 31 март 2020 г. според данни на ФМИ близо 10.6 милиона пълнолетни пушачи по света вече са спрели да пушат и са преминали на продукта на ФМИ IQOS,  който се предлага на 53 пазара в ключови градове и държави в света. Повече информация можете да намерите на нашите уебсайтове: www.pmi.com и www.pmiscience.com.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...