Според проучване на “Тренд”, парламентът приключва работа с едва 12% доверие

27.09.2024 | 11:35
по статията работи: econ.bg
Седем сигурни формации в следващото Народно събрание, а две с шанс да преминат бариерата от четири процента. Два милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас
Според проучване на “Тренд”, парламентът приключва работа с едва 12% доверие
Снимка: БГНЕС

Седем сигурни формации в следващото Народно събрание, а две с шанс да преминат бариерата от четири процента. Два милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на “Тренд”, проведено между 17 и 24 септември сред 1003 пълнолетни българи, по поръчка на “24 часа”.

Според данните на “Тренд” ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 24,8 процента.

Битката за второто място остава с неясен край. “Възраждане” отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15,6% от гласуващите. Плътно след тях е “Продължаваме промяната – Демократична България” с 15,1 на сто.

Коалицията около Ахмед Доган “Алианс за права и свободи” се ползва с подкрепата на 8,5% от избирателите.

С изравнени позиции – по 6,9 на сто – са “БСП-Обединена левица” и “Има такъв народ”.

Формацията около Делян Пеевски “Движение за права и свободи – Ново начало” се ползва с подкрепата на 5,8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Под чертата остават партията на Радостин Василев МЕЧ с 3,5% и “Величие” – 3,4%, но с шансове за парламентарно представителство.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията “не подкрепям никого”, е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка. Настоящето народно събрание е започнало мандата си с 14% подкрепа.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Тук обаче има известно подобрение, защото при назначаването на правителството през май 2024 г. то е имало 15% подкрепа.

Социолозите регистрират 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%. Данните на “Тренд” показват, че при Румен Радев негативната оценка започва да доминира след юни 2022 година.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите, допълват от “Тренд”. Твърдението “след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство” събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че “ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...