Столичният транспорт излиза на предупредителен протест

09.10.2024 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Служители в столичния градски транспорт излизат на протест днес. Те протестират заради неизпълнено споразумение от страна кмета на София Васил Терзиев за въвеждането на бонус за работещите в сектора
Столичният транспорт излиза на предупредителен протест
Снимка: под лиценза на creative commons

Служители в столичния градски транспорт излизат на протест днес. Те протестират заради неизпълнено споразумение от страна кмета на София Васил Терзиев за въвеждането на бонус за работещите в сектора.

Системата за бонуси в транспорта трябваше да заработи от началото на лятото, но градската управа я отложи за следващата година. Синдикатите смятат, че така въвеждането на бонусната система да влезе в сила от 2025 г. ще замести последващо увеличение на основните работни заплати.  Синдикатите настояват за увеличение на заплатите с минимум 15% от 2025 г. и незабавно изплащане на дължимите средства от държавата към общината.

Работещите в „Столичен Автотранспорт“ и „Столичен Електротранспорт“ ще протестират този следобед пред сградата на общината в София. 

Профсъюзите предупреждават, че ако исканията не бъдат чути, ще бъдат предприети ефективни протестни действия непосредствено след парламентарните избори.

Столична община отговори, че полага максимални усилия да осигури както справедливи възнаграждения, така и по-добри условия на труд за служителите. Според нея протестът на синдикатите в този момент не отразява реалните усилия и конкретните мерки, които вече са предприети. "Тази година заплатите в сектора бяха увеличени с 15%, като този процент значително надвишава инфлационните нива. Това е ясен сигнал за намерението на общината да подкрепи работещите в транспорта въпреки финансовите предизвикателства.За сравнение от 2018 г. насам, служителите в транспортните дружества са получавали годишни увеличения на възнагражденията си с по 10%. За последните шест години, от 2018 до 2024 г., средната заплата в транспортните дружества нарасна с между 130% и 150%, като брутното възнаграждение на водачите вече е между 3700 и 4700 лв. Темпът на нарастване на заплатите показва ангажимента за дългосрочно подобрение на условията в сектора", се казва в позиция на "Московска" 33.

Оттам допълват, че активно се работи по въвеждането на бонусна система, която е важна част от подписаното споразумение със синдикатите. "Тази система ще бъде обвързана с постигнатите резултати на транспортните работници, като крайният срок за нейното въвеждане е до края на годината – а не 1 октомври, както настояват протестиращите. Системата вече е разработена като целта ни е тя да бъде въведена до края на годината. Този срок е съгласуван със синдикатите и отговаря на техните изисквания, за да се гарантира максимално ефективно прилагане на системата. За първи път в историята на споразуменията със синдикатите, общината е включила специални мерки за подобряване на условията за труд, осигурявайки допълнителни инвестиции за модернизация и по-добра работна среда", пишат още от кметството. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...