Стопанската камара: Държавата нехае за сигурността на данните

16.07.2019 | 15:05
по статията работи: econ.bg
Повод за нея е вчерашното анонимно съобщение до български медии, които получиха достъп до лична информация на над 1 млн. български фирми и граждани
Стопанската камара: Държавата нехае за сигурността на данните
Снимка: БСК

Българската стопанска камара в декларация напомни, че от година предупреждава за това, че държавните електронни информационни системи са несигурни, че случаят със срива на Търговския регистър през август 2018 г. остана "заметен" и настоява за конкретни отговори за мащабите на хакерската атака, за която стана известно вчера.

Повод за нея е вчерашното анонимно съобщение до български медии, които получиха достъп до лична информация на над 1 млн. български фирми и граждани. Днес по темата заседава Съветът по сигурността при Министерския съвет. От изявленията на официалните лица засега се разбира, че атаката е станала чрез една от електронните услуги на Националната агенция за приходите, а властите опитаха да омаловажат проблема с обяснението, че са засегнати едва 3% от базата данни на НАП и информацията не била класифицирана, защото е създадена от самите потребители чрез декларациите им.

Стопанската камара подчертава, че за потенциален проблем със защитата на данни е предупреди в свое официално становище още на 16 август 2018 г. и многократно след това, в контекста на промените в Наредба Н-18 (за касовите апарати). "Опасения от подобно естество бяха изразявани от браншови организации, фирми и експерти в рамките на множеството срещи и работни групи, както и при всички публични изяви, свързани с темата. През всичките тези месеци от страна на компетентните институции ни опонираха, че българският бизнес укрива информация/обороти, брани сивата икономика и пр., и пр. Всички тези обвинения с днешна дата губят всякакъв смисъл, защото случилото се на 15 юли 2019 г. доказва нашите опасения. За съжаление! " се казва в декларацията.

В нея се напомня, че точно преди година (през август 2018 г.) в продължение на половин месец държавата беше в абсолютна невъзможност да упражнява правомощията си в една друга важна сфера на обществения живот - търговската регистрация. "Въпреки категоричното ни настояване, и до днес нямаме ясен отговор какви бяха причините и чия беше вината за срива в Търговския регистър! Надяваме се да не станем свидетели на подобна неяснота и по отношение на скандала с регистрите на НАП", пише стопанската камара.

Тя поставя от името на бизнеса три въпроса: какви са видът и обхватът на изтеклата информация, застрашена ли е националната сигурност, по какъв начин ще бъдат защитени гражданите и фирмите.

БСК използва скандала, за да настои за пореден път текстовете на наредбата за касовите апарати да бъдат прецизирани, а сроковете - променени, за да не се поставя под риск функционирането на данъчната система и дейността на бизнеса.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...