С промени в Кодекса на труда и бащите ще излизат в майчинство

25.07.2024 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Към законопроекта е приложена предварителна оценка на въздействието, като за приемането на промяната няма да са необходими допълнителни финансови средства
С промени в Кодекса на труда и бащите ще излизат в майчинство
Снимка: под лиценза на creative commons

В пълно единодушие – и на първо, и на второ гласуване днес депутатите приеха промени в Кодекса на труда, с които и бащата (осиновителят) ще може да ползва отпуск по майчинство, когато майката (осиновителката) е лишена от родителски права върху детето или те са предоставени на него по установен ред.

Промените бяха внесени от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители. Представяйки доклада от комисията по труда и социалната политика, Сачева отбеляза, че Националният осигурителен институт (НОИ) е готов да администрира промяната.

Към законопроекта е приложена предварителна оценка на въздействието, като за приемането на промяната няма да са необходими допълнителни финансови средства. Причината – парите за изплащането на обезщетенията при ползването на отпуск по майчинство са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Заинтересовани страни са 286 060 деца до 4-годишна възраст – по данни от НСИ към 2022 година. Според Кодекса на труда в майчинство може да се излезе до 2-годишната възраст на детето и до 5-годишната му възраст, когато то е осиновено.

Заинтересовани страни са и 1 485 800 мъже на възраст между 20-годишна и 64-годишна възраст – отново по данни на НСИ според преброяването от 2022 година.

По време на обсъжданията на законопроекта в социалната парламентарна комисия заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров припомни, че и досега е имало възможност бащите да излизат в майчинство, когато детето им е до 2-годишна възраст, но това е ставало само в определени случаи и със съгласието на майката.

В изпратено становище до парламентарната комисия по труда и социалната политика Българската стопанска камара посочва, че законопроектът ще допринесе за постигане на баланс между половете, както и за по-активното включване на мъжете в отглеждането на децата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.08   1071 г. – Селджуците, ръководени от Алп Арслан, нанасят тежко поражение на Византийската империя в Битката при Манцикерт. 1278 г. – Ладислау IV и Рудолф I...