Търговията на дребно продължава да се свива

10.02.2021 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Оборотът в търговията на дребно през декември 2020 г. леко намалява (1.7%) спрямо предходния месец, а на годишна база се свива с 12%, показват предварителните данни на Националния статистически институт
Търговията на дребно продължава да се свива
Снимка: под лиценза на creative commons

Оборотът в търговията на дребно през декември 2020 г. леко намалява (1.7%) спрямо предходния месец, а на годишна база се свива с 12%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Очаквано заради епидемията от коронавирус ръст е отчетен единствено при покупките онлайн, като за година повишението се ускорява до над 40 на сто.

През декември 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 27.0%), търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 10.7%) и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 7.5%).

Значителен спад на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 60.2%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 15.1%.

Единствено ръст е отчетен при поръчките по пощата, телефона или интернет - с 40.1%.

На месечна база има спад на оборота търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 10.4%), търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.8%).

По-съществен спад на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 46.7%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 17.7%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 10.8%.

Лек ръст е отчетен само при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 2.5%.

Строителната продукция намалява през декември 2020 г. със 7.1% на годишна база според календарно изгладените данни на НСИ. Спрямо август по предварителни данни тя е с 1.4% по-малко.

На годишна база понижението на календарно изгладения индекс на строителната продукция през декември 2020 г. се определя от отрицателния темп както при сградното строителство, където намалението е с 11.1%, така и при гражданското/инженерното строителство - с 1.3%

На месечна база има спад и при двата вида строителство. През декември 2020 г. в сравнение с ноември продукцията от сградното строителство намалява с 2%, а от гражданското/инженерното строителство - с 0.7%.

По предварителни данни на НСИ през декември 2020 г. промишленото производство се свива на годишна база. с 3.3%. В сравнение с ноември пък има лек ръст с 0.1%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 6.9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.0%, и при преработващата промишленост - с 2.2%.

По-значително спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година е отчетен при: производството, некласифицирано другаде - с 49.7%, производството на напитки - с 23.4%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 23.2%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 18.3%.

Най-голямо увеличение е регистрирано при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 34.9%, производството на електрически съоръжения - с 18.3%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 15.6%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15.5%.

През декември 2020 г. увеличение спрямо ноември е отчетено в добивната промишленост - с 12.3%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7%, а намаление - в преработващата промишленост - с 0.1%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 18.5%, производството на превозни средства, без автомобили - със 17.6%, производството на напитки - с 10.8%, производството, некласифицирано другаде - с 10.3%.

Съществено увеличение е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - със 7.4%, производството на електрически съоръжения - с 5.7%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 5.5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.3%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...