Администрацията провалила програмата за младежка заетост “Старт в кариерата”

02.08.2016 | 09:38
по статията работи: econ.bg
Заетостта по програмата “Старт в кариерата” е за период от 9 месеца, а за обявените работни места могат да кандидатстват безработни младежи до 29 годишна възраст, без трудов стаж по специалността, които са дипломирани във Висше учебно заведение
Администрацията провалила програмата за младежка заетост “Старт в кариерата”
Снимка: Снимка: БГНЕС

Администрацията е провалила програмата за младежка заетост “Старт в кариерата”. Този извод може да се направи от анализа на данните, предоставени под формата на писмен отговор от социалния министър Зорница Русинова до народен представител, предаде БГНЕС.

Заетостта по програмата “Старт в кариерата” е за период от 9 месеца, а за обявените работни места могат да кандидатстват безработни младежи до 29 годишна възраст, без трудов стаж по специалността, които са дипломирани във Висше учебно заведение. Младежите по програмата “Старт в кариерата” се назначават на най-ниските длъжности извън щата на съответната администрация, на трудово възнаграждение, което се определя ежегодно в Националния план за действие по заетостта.

Социалният министър Зорница Русинова изрично уточнява, че не става въпрос за стажанти, а за наети лица по реда на Кодекса на труда. От 2014 г. са обявени три процедури по програмата “Старт в кариерата”, става ясно още от писмения отговор на социалния министър. За девет месеца са били назначени 3 021 души, от които едва 490 души са подписали “постоянен трудов договор” след приключването на програмата.

От данните на МТСП става ясно още, че интересът към програмата “Старт в кариерата” за три години е спаднал близо 10 пъти. Едно от обясненията за този неблагоприятен ефект е нежеланието на държавната администрация да се реформира. Ако през 2014 г. за работа по “Старт в кариерата” са кандидатствали 3093 младежи, то през миналата година тяхната бройка е спаднала на 1783 души, за да достигне до 376 души през 2016 г.

“Отворени” към младежите се оказват централните ведомства /министерства, агенции, комисии и др./, които през 2014 г. и 2015 г. са приели на работа по 440 и 443 младежи, от които на 123 за 2014 г. и 68 за 2015 г. е предложена постоянна работа. Местната власт също се оказва отзивчива към младите специалисти.

През 2014 г. по програмата са работили 584 младежи, на 128 е предложен “постоянен трудов договор”. През 2015 г. интересът на местната власт към програмата “Старт в кариерата” спада двойно, вероятно и заради местните избори през миналата година. Областните администрации традиционно се отнасят с най-голяма резервираност към младежите, които са завършили висше образование, но нямат практически опит. Ако през 2014 г. на 9-месечна заетост са се надявали 100 младежи, то през 2015 г. бройката е сведена на 50.

А постоянна работа на преминалите по програмата “Старт в кариерата” областните администрации за две години са осигурили на 13 души. През 2016 г. е направена една “допълваща” процедура, която е осигурила 9-месечна заетост на 179 младежи. През септември месец тази година ще стартира нова процедура за подбор на младежи, които имат висше образование, не са практикували по специалността си и са до 29 годишна възраст.

Отговарящите на изискванията и получилите одобрение ще могат да се надяват да работят в държавната или местни администрации за девет месеца през 2017 г. Въпреки красноречивата статистика, която показва тотален отлив на младежи от програмата “Старт в кариерата”, в заключение социалният министър Зорница Русинова, изтъква, че въпросната програма винаги е била на едно от първите места по ефективност. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.05   455 г. – Вандалите нападат, превземат и плячкосват Рим в продължение на 2 седмици. 575 г. – Започва понтификата на папа Бенедикт I. 657 г. – Свети...