Азиатски инвеститори искат държавна подкрепа за проект за 1,4 млрд. евро

30.05.2014 | 09:31
по статията работи: Мария Стоянова
Стивън Ло е заявил сертификат за приоритетен вложител
Азиатски инвеститори искат държавна подкрепа за проект за 1,4 млрд. евро
Снимка: Sxc.hu

Азиатски инвеститори са поискали подкрепа от държавата за реализирането на туристически мегапроект край София. Сред вложителите е и милиардерът от Хонконг Стивън Ло, който е подал документи за сертификат за приоритетен инвеститор, съобщават от Агенцията за насърчаване на инвестициите.

В 6-месечен срок ведомството трябва да се произнесе. На последното заседание на кабинета вицепремиерът Даниела Бобева обясни, че проектът е обсъден с министрите. Окончателното решение дали държавата да го подпомогне щяло се вземе, след като се изясни финансирането за него. Обявената за тази цел сума е 1,4 млрд. евро, предаде „Труд“.

Мегапроектът е за изграждането на сателитен на София град край с. Мусачево. Във въпросното градче ще има четири петзвездни хотела на 30 етажа, четири четиризвездни хотели също на 30 етажа, както и четири сгради на по 22 етажа с апартаменти, които да се продават. Най-впечатляващото в проекта обаче е закритото море от 30 декара, в което щяло да има имитация на слънца, висока температура, вълни и вятър.

За мол пък са заделени 20 декара, спортната зала тип "Арена Армеец" е предвидена да е с 30 000 места. Ще има също езеро с ресторант и параклис. Предвижда се да има и казино за богати араби, които ще посещават мястото. Проектантите на Ло предвиждали и път директно от сателитното градче до летище София. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...