Азиатско-европейска среща на върха започва в Брюксел

04.10.2010 | 09:42
по статията работи:
Икономиката и сигурността ще са основни теми на двудневния форум
Азиатско-европейска среща на върха започва в Брюксел

Над 40 държавни и правителствени ръководители се очаква да участват в започващата следобед в Брюксел Азиатско-европейска среща на върха. Икономиката и сигурността ще са основни теми на двудневния форум, на който България ще бъде представена от президента Георги Първанов, съобщава БНР.

Страни като Русия, Китай, Индия, Япония и Сингапур са сред 19-те партньори на Европейския Съюз в Азиатско-Европейския форум. През последните 10 години стокобменът на Евросъюза с тези 19 държави се е увеличил два пъти и в момента от тях идва 45 на сто от вноса, а към тях е насочен 29 на сто от износа на 27-те. Затова и икономиката очаквано ще е в основата на предстоящите двудневни дискусии, като акцент е по-ефективното глобално финансово и икономическо управление.

Очаква се азиатските страни, които по исторически причини са по-слабо представени в Международния валутен фонд, да поискат от европейските си партньори да се откажат от част от местата си там за тяхна сметка – прогнозите обаче са, че въпроса едва ли ще намери решение на тази среща. Тя се провежда в момент, в който няколко големи Европейски страни са под заплаха от терористични действия и сигурността и борбата с тероризма ще бъдат сред обсъжданите теми. Партньорите ще говорят още за общи действия срещу организираната престъпност, морското пиратство, разпространението на оръжия за масово унищожение.

Европейският съюз ще бъде представен на най-високо ниво от председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу.

Погледите обаче ще бъдат фокусирани върху китайския премиер Вън Цзябао и японския му колега Наото Кан заради спора, който от един месец противопоставя Пекин и Токио. Кризата в отношенията между двете страни беше породена от сблъсък на китайски риболовен кораб с японски патрулни катери на 7 септември в Източнокитайско море в района на оспорвани острови. Токио задържа капитана на кораба, но го пусна в края на септември след остри протести на Китай. В отговор на ареста Пекин прекрати контактите на високо ниво с Токио.

Оспорваните острови не са населявани. В Япония те са известни като островите Шенкаку. Китайците ги наричат Дяоюй. Около островите има богати на риба за улов води. Смята се, че там може да има и големи въглеводородни залежи.

Очаква се на срещата на върха премиерите на Япония и на Китай да се опитат да изгладят спора си. Япония намекна за евентуална срещу между двамата, но все още нищо не е решено в тази насока.

Иначе срещата на върха ЕС-Азия ще бъде посветена главно на икономически теми. Европейците ще приканят Китай и други азиатски страни като Япония да не правят валутен дъмпинг, за да стимулират износа и растежа си.

Френският президент Никола Саркози пък ще използва повода, за да представи приоритетите на Париж за ротационното председателство на Г-20, което се поема от Франция на 12 ноември. Очаква се Саркози да обещае реформа на международната валутна система и да постави въпроса и за китайския юан.

Европа и Азия ще се опитат и да постигнат съгласие по въпросите за борбата с климатичните промени, за да се стигне възможно най-бързо до юридически обвързващо изискване за намаляване на емисиите на въглероден диоксид на световно ниво.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...