Алексей Лихачов посети площадката на изграждащия се международен термоядрен реактор ИТЕР във Франция

12.09.2017 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Посещението на Лихачов е свързано с прехода на проекта ИТЕР в етап на пълномащабна практическа реализация
Алексей Лихачов посети площадката на изграждащия се международен термоядрен реактор ИТЕР във Франция
Снимка: под лиценза на creative commons

На 11 септември 2017 г. генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов направи работно посещение на площадката на строящия се международен термоядрен експериментален реактор ИТЕР в Кадараш (Франция). Визитата е по покана на генералния директор на Международната организация ИТЕР Бернар Биго. 

Посещението на Лихачов е свързано с прехода на проекта ИТЕР в етап на пълномащабна практическа реализация. Прогресът е виден не само на площадката, но и при доставката на компонентите, в това число и руско производство. 

„Усвояването на енергията на термоядрения синтез ще открие пред човечеството грандиозни научни и технологични перспективи. Затова Русия, която притежава уникален опит в сферата на ядрените и термоядрените изследвания, е на преден план в проекта ИТЕР и дава фундаментален принос в осъществяването му. Важно е да се отбележи и това, че самата концепция на този международен проект – токамакът, е разработена в Русия“, отбеляза Лихачов по време на посещението.

Русия създава за ИТЕР ключови компоненти за реакторния комплекс и друго високотехнологично оборудване. Свръхпроводници, жиротрони (които приличат на гигантски микровълнови печки), елементи за защита и диагностика – руските предприятия отговарят за повече от 25 уникални системи. При това „Росатом“ не само споделя уникални технологии, но и получава достъп до най-добрите разработки на чуждестранните си партньори.  

„Русия винаги е била и остава образцов партньор, който напълно изпълнява всички свои задължения в срок“, заяви Бернар Биго.

Участието на Русия в ИТЕР е възможност за поглед отвъд технологичния хоризонт и за сформиране на научно-производствена база за собствени бъдещи проекти в областта на термоядрения синтез. 

„Разработването и производството на оборудване за ИТЕР решава две важни задачи. Първо, допълнително натоварване на мощностите на предприятията на „Росатом“, създаване на нови продукти и усвояване на уникални компетенции. Второ, получените в хода на проучванията резултати умножават потенциала на руската атомна наука. ИТЕР е важен за нас като полигон за решаване на практически задачи, свързани с енергетиката на бъдещето, с увеличаване на ролята на Русия на световния технологичен пазар“, коментира Лихачов. 

В проекта за изграждане на международния термоядрен експериментален реактор ИТЕР участват общо 35 страни – включително 29 държави от ЕС, както и САЩ, Индия, Китай, Япония, Южна Корея и Русия. Пускането на реактора и получаването на първата плазма е предвидено за 2025 г. 

По време на посещението си във Франция Алексей Лихачов се срещна и с президента на Комисариата по ядрени и алтернативни енергийни източници на Франция (CEA) ДаниелВерверд и заедно с него посети площадката на строящия се изследователски реактор „Жул Хоровиц“.

ИТЕР (ITER, InternationalThermonuclearExperimentalReactor) е първият в света експериментален термоядрен реактор. Международният проект ИТЕР се осъществява на базата на водещи световни термоядрени програми. Целта му е да демонстрира техническата възможност за получаване на термоядрена енергия за мирни цели. ИТЕР ще стане първият термоядрен реактор, в който изработваната енергия поне 10 пъти ще превишава енергията, която се използва за поддържане на реакцията на синтез.

ИТЕР трябва да докаже възможността за производство на енергия от термоядрен синтез и последващото й преобразуване в топлина или електроенергия на ниво промишлена електроцентрала и да помогне за решаването на много ключови технически проблеми, възникващи при използването на термоядрения синтез в качеството му на практически източник на енергия. 

Сътрудничеството в рамките на проекта ИТЕР дава възможност за съществена икономия на разходите за всеки участник и най-важното, позволява да се обобщи опитът, натрупан в течение на последните десетилетия, от постиженията на водещи термоядрени установки и програми. 

На руските специалисти е поръчано производството на 25 уникални системи за бъдещия реактор, като в този процес са задействани повече от 35 водещи научно-технически институти, предприятия и комплекси в много руски градове. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...