Ангелкова поиска със закон управлението на концесиите за плажовете

21.02.2019 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Концесиите за услуга на морските плажове се предоставят, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а не по Закона за концесиите
Ангелкова поиска със закон управлението на концесиите за плажовете
Снимка: Пресцентър на Министерство на туризма

Концесиите за услуга на морските плажове се предоставят, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а не по Закона за концесиите. Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите, качен вчера за обществено обсъждане на портала за обществени консултации на Министерския съвет strategy.bg. От оповестените документи се разбира, че вносител на поправките е Министерството на туризма.

Буквално преди дни искане за такава промяна отправи Националният борд по туризъм, който обяви, че в момента има правен вакуум за отдаването на плажовете.

Така концесиите на плажовете ще се определят от министъра на туризма, а не по общия ред, определен от Закона за концесиите. Това и в момента е така, но с временни промени, приети през 2016 година и удължени година по-късно. Преди два месеца управляващите направиха още един опит да удължат това временно положение, но не успяха и сега се внасят въпросните промени.

Всъщност новият проект на закон е своеобразна победа на министъра на туризма Николина Ангелкова над бившия вицепремиер Валери Симеонов, с когото бяха дълго в публичен конфликт за това как държавата трябва да управлява сектора. Идеята концесии да се дават по променения Закон за концесиите беше именно на лидера на НФСБ. Според Симеонов при сегашното положение по най-непрозрачен начин се раздават плажове на приближени фирми и групировки.

Промените предвиждат министърът на туризма да се занимава с всичко по концесиите от подготовката, през провеждане на процедурите, до сключването на договорите и контрола за изпълнението им. Ролята на Министерския съвет е да дава финалното одобрение за избраните концесионери.

Управляващите казват, че промяната е нужна, защото Върховният административен съд спря наредбата, която да регулира подробностите по даването на концесии по Закона за концесиите, а делото по документа ще се гледа по същество чак в началото на лятото, когато сезонът ще е започнал.

В мотивите, които поясняват, защо е нужна промяната, се посочва, че към настоящия момент има голям брой неохраняеми морски плажове и изтичат сроковете на много концесионни договори. "Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да може държавата да печели от дейностите на морските плажове, а не да извършва разходи за тях", е записано още в тях.

В мотивите към проекта за промени се посочва също, че новият ред е нужен, за да бъде съобразено българското законодателства с европейска директива, която предвижда концесии по Закона за концесиите да се дават, ако обектът на концесията има годишен приход над 5 млн. евро, а почти всички български плажове масово са под този праг.

Според авторите на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите с промените ще се създаде по-кратка и проста процедура, при ясни и прости правила.

Посочва се също, че сключването на договора за концесия, неговото изменение и прекратяване, се доближават максимално до правилата, разписани в Закона за концесиите, но съобразени със спецификата на необходимостта да се обезпечат задължителните дейностите по морските плажове и предоставянето на допълнителни услуги.

Освен това се създавала гъвкава правна рамка, която да отговаря в максимална степен на особеностите при управлението на морските плажове, да е ориентирана еднакво добре както към гарантиране на законосъобразното им ползване и защита интересите на посетителите, така и към бизнеса.

Поглед към текстовете показва, че концесиите ще се дават за срок до 20 години. При определени обстоятелства той ще може да се удължава с до една трета.

Минималният размер на концесионното възнаграждение или наемната цена, ще се определя по методика, приета от Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Предвидено е половината от сумата на концесионното възнаграждение или наемната цена да се превежда по бюджета на общината, на чиято територия се намира съответният плаж, при условията и по реда на Закона за концесиите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...