Българската агенция по безопасност храните (БАБХ) задължава ловците да информират съответната Областна дирекция по безопасност на храните, за да бъдат взети проби от отстреляните животни за изследване за болестта шап.
До излизане на лабораторните резултати се забранява консумацията на месото и съхраняването му трябва да става в хладилни камери. При неспазване на изискванията и разпорежданията ще бъдат наложени ограничения на лова на територията на цялата община, където са допуснати нарушения, съобщиха от Агенцията.
От Агенцията по храните са изготвили списък с общините в засегнатите районите, в които при отстрел на едър чифтокопитен дивеч, за да бъдат взети проби от отстреляните животни за изследване за болестта шап.
Списъкът с области, общини и населени места, включени в "Кордон Санитaре", в които ще се изпълнява Плана за ликвидиране на болестта шап при възприемчиви диви животни в Югоизточна България може да намерите тук.