БВП на ЕС се увеличи с 1,7 на сто за година

14.05.2016 | 14:23
по статията работи: econ.bg
На Запад се наблюдава стабилен ръст, но на Изток той е по-бърз, отчита Евростат
БВП на ЕС се увеличи с 1,7 на сто за година
Снимка: thinkstockphotos.com

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС)  се увеличава с 1,7% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на предходната година. Това става ясно от данните на Европейската статистическа агенция Евростат. Данните обаче показват, че в някои страни е регистрирано повишение, а други са на ръба на рецесията.

Икономиката на ЕС започна годината в условията на не много бърз, но стабилен растеж. Общият БВП на всички 28 държави-членки на общността нарасна с 0,5% през първото тримесечие спрямо предходното.

Най-голям ръст записа водещата икономика на континента – тази на Германия. В сравнение с последните три месеца на миналата 2015 година тя е нараснала с 0,7%.

Испания и Кипър берат плодовете на реформите

Годишните темпове на растеж на германската икономика са достигнали 1,6%. Сред петте най-големи страни от еврозоната Германия отстъпва само на Испания, където след кризата и успешните реформи продължава икономическият бум с растеж на БВП от 3,4%. В същото време Италия, която дълго време излизаше от рецесията, все още е на опашката на групата с 1%. Най-важната причина за това е продължаващият спад в италианското земеделие. Във Франция и Холандия растежът е съставил съответно 1,3% и 1,4%.

Плавното движение в най-големите икономики на континента все повече се изравнява и синхронизира, различията от времето на дълговата криза, когато в една от големите страни от валутния съюз БВП растеше, а в друга се свиваше, са останали в миналото. Това съдейства за стабилизирането на темповете на растеж на общия БВП на 19-те страни от еврозоната. На годишна база скоростта на развитие все още е по-малка, отколкото за целия ЕС - 1,5% срещу 1,7%, но на тримесечна база, която по-точно отразява краткосрочните промени на динамиката, тя най-накрая се изравнява и на двете места е по 0,5%.

В еврозоната наред с Испания най-бързи темпове на растеж демонстрира друга бивша проблемна страна, успешно приключила програмата с реформи: Кипър. През изминалото тримесечие икономиката на Острова на Афродита се е увеличила с 0,9%, а за година – с 2,7%. Значително по-бавно расте Португалия, която също е получила финансова помощ и провежда реформи, но с новото ляво правителство започна да дава заден ход. Тук тримесечният ръст е само 0,1%, а годишният – 0,8%.

Гърция е на прага на рецесията, а в Латвия тя вече е факт

Въпреки това португалската икономика продължава да расте, а БВП на Гърция отново се свива: с 0,4% за тримесечие и с 1,3% за година. Това означава, че единствената страна, която все още получава помощ от Европейския стабилизационен фонд и Международния валутен фонд (МВФ) фактически отново е изпаднала в рецесия. Официално това още не е така, защото в края на миналата година в Гърция бе регистриран минимален с 0,1% тримесечен ръст, а класическото определение за рецесия гласи, че тя настъпва след две поредни тримесечия с отрицателен растеж.

Именно това се наблюдава в момента в Латвия, където отрицателният растеж беше регистриран както в четвъртото тримесечие на миналата година (-0,4%), така и през първото на тази – минус 0,1%. Но забавянето на темповете на спад сочат, че през текущото тримесечие латвийската икономика може да възобнови своя растеж. Съседна Естония от януари до март тъпчеше на едно място с нулеви показатели, докато Литва демонстрира ускоряване на плавната динамика до 0,8% на тримесечна и 2,4% на годишна бази.

Като цяло в Източна Европа темповете на растеж, както обикновено, са съществено по-високи, отколкото в Западна Европа, защото в бившите соцстрани върви процес на догонващо развитие. Но истинската изненада е рязкото забавяне на икономиката на Полша.

Забавяне в Полша, ускорение в Румъния

Полската икономика, която запази положителна динамика дори тогава, когато много нейни съседи в ЕС преживяваха спад, и която в последно време растеше със скорост от 3-4% годишно, изведнъж показа отрицателни резултати - за тримесечието спадът е с 0,1%, а годишният темп се сви до 2,5%. Експертите във Варшава обясняват това с приключването на редица програми, в рамките на които ЕС оказваше на Полша многомилиардна финансова помощ.

В същото време в другите страни от Източна Европа продължава бума, който е най-силен в Румъния, която влезе в ЕС три години по-късно, отколкото мнозинството от останалите източноевропейски държави. Румъния за тримесечие добави това, което отне година на Германия: увеличи БВП с 1,6%, подчертава „Дойче Веле“. На годишна база растежът на румънската икономика се ускори до 4,2%. Така тя се превърна в лидер по растеж в Европа.

Високи темпове също така демонстрира Словакия - 3,6%, а на запад във Великобритания те достигнаха 2,1%. Британската икономика в момента се развива съществено по-бързо, отколкото икономиките на останалите големи западноевропейски държави, включително Германия.

Що се отнася до германския подем през първото тримесечие, повечето експерти го обясняват преди всичко с топлата зима, допълва БГНЕС. Тя позволи на строителния отрасъл да продължи своята работа, която обикновено се забавя до пролетта. Затова специалистите предупреждават, че през второто тримесечие темповете на растеж ще са по-скромни. Но това няма да попречи на Федералната република да запази годишните си темпове на растеж на нива от 1,6-1,7%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...