БИФ: За растеж са нужни образование, инфраструктура и добри институции

24.11.2010 | 21:50
по статията работи: econ.bg
Според изследване на Световния икономически форум България има добра макроикономическа среда, но има слаби институции
БИФ: За растеж са нужни образование, инфраструктура и добри институции

Основните приоритети на страната за реализирането на устойчив ръст през следващите десет години трябва да са сферите на образованието и науката, общата инфраструктура, качествените институции, развитието на финансовите услуги и пазари. Около това мнение се обединиха в сряда вечерта участниците в откриването на Българския икономически форум (БИФ), което беше посветено на стимулите и факторите за растеж на българската икономика през следващото десетилетие. Конференцията, която се провежда с медийното партньорство на Econ.bg, продължава и в четвъртък.

Според изследване на Световния икономически форум по показателя качество на институциите България се нарежда на 114-о място от 139 страни, попаднали в проучването. Това стана ясно от представянето на председателя на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски, който допълни, че отговорите в проучването може да са по-негативни от реалната ситуация, защото респондентите в България са и по-песимистично настроени.

По отношение на инфраструктурата страната е на 80-та позиция, което се дължи на по-добри показатели при броя на фиксираните и мобилните телефонни линии и по-лошите при пътната инфраструктура. Макроикономическата среда в страната изглежда сравнително добра, като по този показател България е на 42-ро място, а факторът с най-висока оценка в тази група е държавният дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз.

По показателя здравеопазване сме на 58-мо място, като най-позитивните фактори, свързани с това, са ниската детска смъртност, обхватът на началното и висшето образование и високият достъп до интернет. При технологичната готовност се нареждаме на 48-мо място, което се дължи на високото качество на интернет услугите в страната, броя на потребителите като цяло и конкретно абонатите на широколентов интернет.

По показателя трудов пазар България е на 58-ма позиция, като благоприятните фактори в тази група са наемането и уволнението на работници, както и обезщетенията при уволнение. По ефективност на стоковите пазари попадаме във втората половина на класацията (82-ро място), а в групата благоприятно влияние оказват фактори като митническите такси и стартирането на бизнес.

Доста по-лошо е положението при развитието на бизнеса и иновациите, където сме съответно на 95-то и 92-ро място. При първия показател лошо влияние оказват ниското развитие на клъстерите, което е важен фактор при производството на високотехнологични продукти, както и контролът върху международната дистрибуция. По отношение на иновациите България изостава при факторите връзка между бизнеса и университетите, но има добри позиции при регистрираните патенти на милион жители.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 18.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...