БНБ: КТБ АД не е фалирала

20.06.2014 | 13:43
по статията работи: econ.bg
Това е голяма, важна банка и е много важно да се опитаме да я стабилизираме, идеята е да поправим неща, които са поправими, призова Искров
БНБ: КТБ АД не е фалирала

КТБ АД не е фалирала. Това заяви управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров. 

"Нека не си бутаме къщата без да има никаква необходимост", призова Искров.

Той увери, че вложителите в банката няма от какво да се притесняват за парите си.

Искров обясни, че БНБ е поставило КТБ АД под специален надзор за срок от 3 месеца, в който правата на акционерите ще бъдат отнети и ще бъдат ограничени дейностите на банката. Отстранени са членовете на Управителния съвет – четиримата изпълнителни директори Георги Христов, Илиан Зафиров, Александър Панталеев, Орлин Русев, както и членовете на Надзорния съвет – Цветан Василев, Светозар Сурлеков, Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди, Файсал Амур Мохамед Ал-Риями и Любомир Денев.

Назначени са и двама квестори, които ще видят всички кредити. Това са Христина Стамева и Славяна Данаилова.

Гуверньорът подчерта, че ситуацията с КТБ АД няма никакво отношение към валутния борд и призова да не се правят такива спекулации.

Искров подчерта, че Министерският съвет в лицето на премиера и министър Чобанов са запознати и БНБ има пълната подкрепа на правителството за излизане от тази ситуация.

"Това е голяма, важна банка и е много важно да се опитаме да я стабилизираме, за да може да се върне към нормална дейност...Идеята е да поправим неща, които са поправими", каза още управителят на БНБ.

Управителят на Централната банка обясни, че тегленията на средства от банката от понеделник насам са предизвикани от зачестилите се информации в медийното пространство около КТБ АД. Това наложило и излизането на Централната банка с официално съобщение за това, че КТБ АД е с висока ликвидност. Припомняме, че с такова становище излязоха и от Асоциация на банките и Комисията по финансов надзор.

„Призовахме всички отговорно политически и медийни фактори да бъдат изключително внимателни, когато се говори за банката. Веднага имаше реакция, още същия ден намаляха тегленията, така че нямаше да се стигне до днешната пресконференция, ако не се беше появила анонимката, което е обратно на призива на отговорност“, подчерта Искров.

Той подчерта, че въпросното анонимно писмо за обвинението срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, е изчетено в ефир от национална медия, без да се е допитала първо до БНБ и прокуратурата.

„Трябва да сме внимателни, когато говорим за банка. Много държави и банки завиждат за състоянието на българския банков сектор и сами да си обърнем лодката означава, че сме неподготвени и не знаем какво правим“, категоричен бе гуверньорът.

По думите му въпросната анонимка си е свършила работата.

„Като видите какво е написано, как се борави с лоши кредити, става ясно, че не е писано от човек, който разбира от банков надзор... Именно затова беше ударен подуправител с анонимка, да се раздуха ситуацията, за да се стигне до днешната пресконференция“, каза Искров.

Управителят на БНБ каза още, че някои фирми може да изпитат затруднения, тъй като банката е с прекратени към момента операции. Според него обаче не е било необходимо хората да се плашат и да ходят да си теглят парите.

Той обясни, че квесторите ще разгледат всички кредити, като призова да се прави разлика между надзор, одит и оперативно-издирвателни следствени дейности.

„Всички операции на КТБ АД са консервирани. Няма никаква необходимост хора да ходят да се редят на опашки. Разбира се, че банката през това време има кредити, които се обслужват. Огромната част са експозиции, по които носи доходност“, коментира Искров.

От БНБ казаха, че 3-те месеца се отнасят за отнемането на правата на акционерите. Иначе в максимални кратки срокове, квесторите ще разгледат случващото се и ще извършат съответните дейности.

Той посочи, че предстоят разговори с акционерите, сред които и руската компания ВТБ. По думите му, когато се потвърди интерес от акционерите и те осигурят съответната подкрепа, банката ще възстанови извършването на операции. До тогава се налага да изчакат всички. Преговорите може да завършат както за ден, така и за седмица, добави управителят на БНБ.

„Междувременно този, който ви плаща заплата ще отиде в друга банка и ще ви плаща заплатата“, каза още Искров.

Относно нужната подкрепа към КТБ АД, тя ще бъде изчислена от квесторите, които ще преценят състоянието и кредитния портфейл.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...