Обвиниха подуправител на БНБ в престъпление по служба

18.06.2014 | 13:11
по статията работи: econ.bg
Цветан Гунев излиза в отпуска до приключване на процесуалните действия
Обвиниха подуправител на БНБ в престъпление по служба

Подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев е обвинен в престъпление по служба. Това става ясно от анонимно писмо от евентуален служител на финансовата институция, изпратено до медиите. От прокуратурата казаха пред iNews, че все още не могат да потвърдят подобна информация.

В писмото анонимният автор твърди, че Гунев не прилагал еднакво законовите изисквания към всички банки в България.

От БНБ съобщиха пред Econ.bg, че „във връзка с образуване на досъдебно производство срещу подуправителя и ръководител на управление „Банков надзор“ г-н Цветан Гунев и за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, г-н Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия.

От финансовата институция уточняват, че през това време функциите на ръководител на управление „Банков надзор“ ще се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“.

От БНБ подчертават, че от момента, в който институцията е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен.

Днешната новина идва на фона разигралите се събития от последните дни, при които се появи информация, която по-късно бе отхвърлена от държавното обвинение, че Софийска градска прокуратура е извършвала претърсвания на сгради и помещения на КТБ АД и на TV7 и News7.

Малко по-късно същия ден (13 юни) трима души - Красимир Методиев, Георги Христов и Венцислав Върбанов бяха обвинени за подготовката на убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. В постановлението на прокуратурата, с което тримата са обвинени, е записано, че убийството на Пеевски е трябвало да стане миналия месец. 

Ден по-късно Софийският градски съд пусна на свобода тримата обвинени, като магистратите трябваше заседават в МВР болница, а не в съдебната зала, тъй като Методиев бе в прединфарктно състояние. Магистратите счетоха, че няма доказателства за налагането на мярка за неотклонение. Те се позоваха на това, че държавното обвинение не е посочило конкретно нито кога, нито къде е било извършено покушението. Според защитника на Христов, прокуратурата не е посочила и мотив за извършването на опита за убийство на депутата. 

От своя страна ръководството на КТБ АД даде пресконференция, на която изпълнителният директор на банката Георги Христов критикува прокуратурата за начина, по който в медиите бе изнесена информацията за започването на процесуални дела срещу КТБ АД.

"Това не се прави по този начин. В никоя нормална държава не се прави по този начин", каза той, като добави, че сигналът, подаден към банковия сектор в България, е, че "всеки, който не слуша, да бъде смачкан".

Все пак той отрече мениджмънтът да е получавал заплахи, че банката ще пострада, ако не бъде послушна. Всъщност срещу КТБ процесуални действия не са стартирали до момента. Шестима отговорни служители на банката са извикани на разпит, но като свидетели.

Вчера (17 юни) Българската народна банка (БНБ) излезе със становище по повод публикациите и предположенията в медиите през последните дни. В него финансовата институция посочи, че категорично потвърждава, че банковата система, включително и Корпоративна търговска банка (КТБ) АД, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.

От БНБ заявяват, че внимателно и отблизо следят развитието на целия банков сектор, включително и на КТБ АД.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...