Георги Христов, КТБ: Сигналът към банковия сектор е, че който не слуша, ще бъде смачкан

16.06.2014 | 15:02
по статията работи: econ.bg
Ръководството на КТБ АД излезе с позиция по спора с прокуратурата
Георги Христов, КТБ: Сигналът към банковия сектор е, че който не слуша, ще бъде смачкан
Снимка: БТА

Срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) не са били предприемани процесуални действия. Това заяви изпълнителният директор на банката Илиан Зафиров на пресконференция в БТА във връзка с медийните публикации през последните дни.

Изпълнителният директор Георги Христов каза, че при претърсването на сградата на бул. "Цар Борис Трети", в която се помещава и КТБ АД, полицията е проверявала помещения на фирмата "Бромак" ЕООД. Това е единственото дружество на Цветан Василев, което е акционер в КТБ. Самият той не присъства на пресконференцията, тъй като е в чужбина на планувано бизнес пътуване. Георги Христов потвърди, че Василев има кредити в КТБ, но те не нямат характер на проблемни кредити. КТБ АД не кредитира и БТК.

Георги Христов критикува прокуратурата за начина, по който в медиите бе изнесена информацията за започването на процесуални дела срещу КТБ АД. "Това не се прави по този начин. В никоя нормална държава не се прави по този начин", каза той, като добави, че сигналът, подаден към банковия сектор в България, е, че "всеки, който не слуша, да бъде смачкан". Все пак той отрече мениджмънтът да е получавал заплахи, че банката ще пострада, ако не бъде послушна. Всъщност срещу КТБ процесуални действия не са стартирали до момента. Шестима отговорни служители на банката са извикани на разпит, но като свидетели.

"На никого от така виканите представители не е било предварително разяснено какъв е законният повод за тяхното призоваване. Единствено по публикациите в медиите можем да съдим, че става въпрос за регулярна проверка по широко тиражирания сигнал на неформалната организация на граждани "Протесна мрежа", коментира изпълнителният директор на КТБ АД и член на УС Илиан Зафиров. Зададените въпроси към служителите на КТБ са обект на следствена тайна.

"Само ще спомена, че тези въпроси са били предимно от общообразователен характер и отговорите спокойно биха могли да бъдат намерени по интернет", добави той. Стана ясно, че от прокуратурата са поискали мениджмънтът на банката да се яви на разпит в 10 часа на 11 юни. За този ден и този час беше насрочено заседанието на Общото събрание на акционерите. От ръководството на КТБ смятат, че с това изискване на призовките се е целял провал на заседанието. Досега не е обсъждано свикване на ново Общо събрание от мениджмънта или акционерите на банката.

Христов разясни, че проблемните кредити на фирми, за които той миналата седмица намекна, че са свързани с Делян Пеевски, възлизат на около 25 милиона лева. Той самият обаче призна, че няма доказателства тези фирми да са собственост на депутата със сигурност, защото като народен представител Делян Пеевски няма право да притежава търговски дружества и да влиза в управлението им. "Казах ви каква е връзката, която съм направил – през тази безумна клевета, която беше отправена към г-н Цветан Василев – че той е поръчал свой длъжник", коментира той. Кредитите, които има Ирена Кръстева, също са редовни и се обслужват, но те нямат нищо общо с издателския ѝ бизнес. По думите на Христов не са в големи размери, предаде iNews.bg.

"По отношение на "Булгартабак Холдинг", вижте, кой е собственикът на "Булгартабак Холдинг" не знае нито КФН, нито никой в държавата. След като КЗК ловко беше преметната с това, че някакво физическо лице е краен собственик на дружество в Австрия и там беше прекратена процедурата, след като КФН опитва повече от 3-4 месеца да стигне до повече информация и не може, включително поради несъдействието на "Булгартабак Холдинг", как можем ние да знаем това", коментира той. Кредитите на това дружество в КТБ също не са в големи размери, има обаче мигриране на кредитни експозиции към други банки.

Стана ясно още, че парите на държавните енергийни дружества възлизат на 2% от общата депозитна база. "Не надценявайте парите на държавните дружества. Много хора се упражняваха върху тяхното декапитализиране през последните години", коментира Илиан Зафиров. Тези 2% възлизат на около 140 млн. лв.

Любомир Денев от Надзорния съвет увери, че въпреки кампанията срещу банката тя не е претърпяла сериозни вреди, но е недопустимо прокуратурата и досъдебното производство да се използват в подобен план. От ръководството на КТБ АД казаха още, че нямат намерение да съдят държавата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...