БСК: Законопроектът за социалните услуги ще изключи широк социален кръг от пазара на труда

20.11.2018 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Законопроектът е третото искане на протестиращите майки на деца с увреждания, наред със закон за хората с увреждания и закон за личната помощ
БСК: Законопроектът за социалните услуги ще изключи широк социален кръг от пазара на труда
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България и синдиката КТ "Подкрепа" се въздържаха да подкрепят законопроекта за социалните услуги, с които се предвижда децентрализация на услугите, за които ще отговарят общините. Българската стопанска камара е категорично против промените. Това стана ясно на националния съвет за тристранно сътрудничество, който беше председателстван от социалния министър Бисер Петков. Останалите организации в съвета го подкрепиха. 

Законопроектът е третото искане на протестиращите майки на деца с увреждания, наред със закон за хората с увреждания и закон за личната помощ. 

"Целта е да се осигурят нови услуги за хората, които се нуждаят от тях. Това става чрез регламентиране на национална карта на социалните услуги, която да осигури по-добро покритие в цялата страна и регламентиране на общодостъпни социални услуги. Втората основна цел е подобряване на качеството на социалните услуги", заяви Бисер Петков. 

Ася Гонева от КНСБ обясни, че законопроекта не е правен под натиска на протестите, а по него се е работило в последните две години. Синдикатът го подкрепя напълно, но е против отделен закон за личната помощ, който беше провокиран от недоволните майки. Според КНСБ може да се стигне до сблъсък между текстове в трите закона, обясни Гонева. 

Димитър Бранков от стопанската камара обясни защо работодателската организация е против законопроекта за социалните услуги. "На първо място считаме, че е изключително широко определението на ползвателите и вида на социалните услуги, които се предоставят, което създава риск за демотивация на големи социални групи и изключването им от пазара на труда."

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден, 20 юли   791 г. – Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн....