БСК: Прогнозите за 2013 г. са твърде оптимистични

01.10.2012 | 17:10
по статията работи: Елица Елефтерова
От Камарата подкрепиха увеличението с 20 процентни пункта на вноската за пенсия на служителите в МВР, МО и МП, както и искането за увеличаване на специализирания трудов стаж
БСК: Прогнозите за 2013 г. са твърде оптимистични

Българската стопанска камара (БСК) подкрепя увеличението с 20 процентни пункта на вноската за пенсии на работещите в силовите ведомства (Министерство на отбраната - МО, Министерство на вътрешните работи - МВР, Министерство на правосъдието - МП) и включването на осигурителните вноски на заетите в тях към бюджетите на съответните министерства. Това съобщиха на импровизирана пресконференция от Камарата днес.

БСК е съгласна с искането на министъра на отбраната Аню Ангелов за увеличаване на специализирания трудов стаж на служителите на МВР и МО, тъй като навсякъде в Европа и САЩ той е 20 години, а у нас - едва 17 години, коментира изпълнителният секретар на БСК Божидар Данев.

Това е важно за балансите на Националния осигурителен институт (НОИ), защото ще се намалят значително дефицитът и финансирането му през бюджета и данъците. Данев посочи, че за пръв път тези средства ще влизат в бюджетите на ведомствата, което ще направи разходите им прозрачни.

От Камарата предлагат осигурителните вноски на служителите на силовите министерства да се обособят в отделен самостоятелен военноправителствен фонд. В този фонд могат да постъпват и средства от приватизацията на военните обекти.

От БСК не са съгласни с тезата на правителството, че няма увеличение на осигурителните вноски. Според тях просто осигурителната ставка не е увеличена, което обаче въобще не може да предизвика такъв извод. Данев посочи 4 пункта, по които се увеличава осигурителната вноска:

  1. социалноосигурителният доход се увеличава от 2000 на 2200 лв.
  2. минималните осигурителни прагове нарастват средно с 3,3%
  3. 3-те болнични дни, които се поемат от работодателите
  4. вдига се минималната работна заплата (МРЗ)

Според изпълнителния секретар на БСК МРЗ не трябва да се повишава административно. Позицията на Камарата е, че тя трябва да бъде 40% от средната работна заплата. Чрез увеличаването на МРЗ се свива разликата между квалифицирания и неквалифицирания труд.

Данев подложи на съмнение прогнозата за 10,3% безработица през 2013 г., при положение че към момента тя е над 12.5%.

„За да се състои този ръст на заетостта, БВП през 2013 г. трябва да е поне 3.5%, а такъв не се очертава“, каза той, припомняйки, че при дискусията около приемането на Бюджет 2012 г. БСК прогнозира ръст на БВП, много под 1% - прогноза, която се сбъдна. "10,3% безработица е твърде оптимистично очакване при предвиждан ръст на БВП от 1.8%“, категоричен бе Божидар Данев.

Друго число, което подлежи на съмнение, е това за 2 770 700 осигурени лица през 2013 г., при положение че към момента осигурените на пълен работен ден са около 1 930 000 и има още около 190 000 самоосигуряващи се.

Данев коментира и казуса със служителите, които МВР търси. В момента ведомството е обявило конкурси за 1500 души, като за 1 работно място се състезават по около 45 души. Според него всички, заети в т.нар. търговски дейности (като охрана например), трябва да се преназначат на новооткритите работни позиции, защото в момента МВР според него е в конфликт на интереси.

"Не може полицията да издава лицензи за определена дейност и да я извършва в същото време. Това не е европейски принцип", коментира изпълнителният секретар на БСК.

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 18.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...