БСК иска нови парламентарни избори догодина

24.06.2013 | 14:10
по статията работи: Ралица Стоянова
Преди това обаче НС трябва да промени Изборния кодекс. Правителството да се въздържа от популистки решения като финансирането на губещи предприятия, искат още от камарата
БСК иска нови парламентарни избори догодина

Настоящето Народно събрание няма бъдеще. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на пресконференция.

От организацията настояват за разпускане на парламента в срок до една година и нови парламентарни избори, които да се проведат заедно с изборите за членове на Европейския парламент догодина.

Дотогава обаче НС трябва да промени Изборния кодекс - да се премине от пропорционална към мажоритарна избирателна система, и да изготви проект на нова Конституция заедно с гражданското общество.

От БСК искат още до формирането на Ново събрание в кабинета да не се включват политически оцветени министри и зам.-министри, а експерти, подкрепени от гражданското общество.

Според Сашо Дончев от БСК функциите на парламента трябва да се ограничат. Не е нужно депутатите да заседават всеки ден, те могат да имат сесии. От камарата смятат, че е удачно и съдиите, особено районните, да се избират директно от гражданите.

БСК излезе с няколко настоявания към правителството и парламента.

Според тях трябва да се прекрати бюджетното финансиране на всички партии. Политическите формации да се издържат с членска вноска като работодателските, настоя Данев.

От БСК искат да се определят краткосрочни задачи и стратегия за развитие на икономиката. Според тях трябва да се направи пътна карта относно целите за развитие и да има точни индикатори, които да измерват дали целите са постигнати или не.

Правителството да се въздържа от популистки решения като задържането на цени и финансирането на губещи предприятия. Вместо това трябва да се създадат условия за временна заетост, особено за младите хора.

От 1 април 2014 г. администрацията да защити съществуването на всеки регулаторен режим и всички незащитени режими да бъдат отменени. Според БСК тези режими в момента оказват натиск върху бизнеса.

Камарата иска още с акт на МС да се забрани администрацията да събира такси, глоби и други плащания, непредвидени изрично в закон. В момента, например, за да ви проверят басейна, трябва да платите такса, обясни Данев.

Работодателите настояват още да се премахнат минималните прагове за възнаграждения. Според тях това ще увеличи конкуренцията.

Да се установи поносим размер на съдебните такси, като се определи горна граница и поетапно плащане - 20% от таксата при завеждането на дело, а цялата такса да се плаща след делото от загубилата страна. Според БСК в момента малкият и средният бизнес е почти лишен от достъп до правораздаване заради високи такси.

От камарата искат да се въведат арбитражни клаузи в договорите за обществени поръчки.

Сред останалите неща, за които настоява БСК, са промени за стабилизиране на електроенергийната система и етапно либерализиране на енергийния пазар, ограничаване на контрабандата и сивия сектор, намаляване на регулаторните режими, “разграждане” на изкуствено създадените монополи.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....