БСП върна мандата

27.02.2013 | 14:03
по статията работи: Лили Бончева
"Аз няма да бъда следващият министър-председател на България", обяви Сергей Станишев
<p>Президентът Плевнелиев посреща Сергей Станишев в Гербовата зала на президентството</p>

Президентът Плевнелиев посреща Сергей Станишев в Гербовата зала на президентството

Снимка: inews.bg/Марио Евстатиев
Още по темата

Лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев върна мандата за съставяне на служебен кабинет, който му бе връчен от президента Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2, съобщи iNews.bg.

Държавният глава, съгласно Конституцията, връчи мандата на втората по големина парламентарно представена партия в Народното събрание, след като ГЕРБ отказа да поемe мандата в понеделник.

"Аз няма да бъда следващият министър-председател на България, независимо какво ще се случи на изборите", коментира лидерът на БСП. "Властта никога не е била самоцел за мен", посочи още Станишев. "Днес България е на колене. Правителството на Борисов изпразни хазната и разгроми страната."

Станишев каза още, че БСП има амбицията да бъде част от промените, които хората искат. Той настоя всички политици незабавно да прекратят провокации, игри и всякакви сметки.

Лидерът на БСП смята, че "разграбването на страната продължава", тъй се подготвят сделки, които да бъдат сключени пред последните дни.

Според него Народното събрание веднага трябва да приеме решение да не се спира токът на хората, които не могат да си платят сметките.

Станишев заяви, че партията му ще представи на хората в предстоящата предизборна кампания радикална промяна, с която да започне да гради нова социална България. Станишев подчерта, че именно това е амбицията на БСП, а не властта.

След като и БСП върнаха мандата, държавният глава ще трябва да го предостави на ДПС, които са третата парламентарна сила. Това ще се случи в петък (1 март).

След оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, дошла след масовите протести на граждани в цялата страна, в петък, 22 февруари, президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарните групи. Изводът от консултациите президентът обобщи така: "Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство". На 25 февруари премиерът в оставка Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство.

Вчера се проведе и заседание на КСНС, след което президентът Плевнелиев обяви, че пътят за излизане от кризата минава през предсрочни избори. За овладяване на кризата са нужни целенасочени действия на президента, на Народното събрание, на правителството в оставка и на местните власти. Всички институции в диалог с гражданското общество трябва да бъдат насочени към утвърждаване на институциите и запазване на гражданския мир. Народното събрание и Министерският съвет да се ангажират със спешни мерки и решение, които да се ангажират със спешни мерки и решения необходими за решаване на проблемите, предизвикали протестите, каза вчера Плевнелиев, припомня БГНЕС.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....