ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство

25.02.2013 | 12:28
по статията работи: Ивелина Георгиева
Ако БСП и ДПС не вземат мандата Плевнелиев ще поеме пасиви, смята Бойко Борисов
ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство

Премиерът в оставка Бойко Борисов върна на президента Росен Плевнелиев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Следващият мандат за нов кабинет трябва да бъде връчен на БСП.

Борисов пристигна на конституционната процедура по връчване на мандат в президентската институция, информира iNews.bg.

Министър-председателят в оставка пристигна обграден от гардове на НСО и не пожела да направи коментар пред медиите. Стана ясно, че още в началото на срещата при президента Борисов е върнал мандата, както и се очакваше.

По всяка вероятност срещата между премиера в оставка и президента ще продължи около час, след което двамата ще направят изявления.

Държавният глава връчи пъро на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ, мандат за съставяне на правителство.

Очакваше се управляващите да върнат мандата, каквато заявка бе дадена от тях след оставката на кабинета на Бойко Борисов. След като това стане, следващата политическа сила, на която трябва да бъде даден мандат, е БСП. От БСП също предваритекно обявиха, че няма да приемат проучвателния мандат. След социалистите идва ред на ДПС.

До момента всички политически партии са гарантирали, че ще върнат във възможно най-кратък срок мандата и към края на следващата седмица 41-то Народно събрание би могло да бъде разпуснато.

В петък държавният глава заяви, че вървим към съставянето на служебно правителство, защото възможностите на този парламент са изчерпани. Възможният период за провеждане на следващите избори е между края на април и средата на май тази година.

Борисов предложи на президента - БСП и ДПС да вземат мандата за съставяне на правителство. "Така те ще проведат изборите и ще могат да кажат, че те не са манипулирани", заяви премиерът в оставка след като върна проучвателния мандат. Борисов напомни, че лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев го упрекваше, че няма да проведе честни избори.

"Казваха, че съм диктатор", каза той, определяйки това като мит, а като втори мит посочи твърденията, че е упражнявал натиск върху медиите.

Според Борисов, ако БСП и ДПС не вземат мандата Плевнелиев ще поеме пасиви, защото няма как за няколко дни да състави кабинет. "Как ще намерите 15 министри за няколко дни, плюс областни управители. Кой ще ги контролира? Ще направят безобразия", смята министър-председателят в оставка.

Според оценката на Бойко Борисов двете политически сили са свалили правителството с метеж, като са използвали "бедните хора и вкараха провокатори сред тях".

Друга гаранция, която Борисов даде е да работят 20 депутати от ГЕРБ, за да работи парламентът до края на мандата си.

По думите му свалянето на кабинета и протестите са били планирани. Той се усъмни и във високите сметки за ток на хората, като посочи, че това, че отчетният период един път е на 18 дни, а друг път на 33 дни и инкасаторите са пускани в отпуска покрай Нова година не е нарочно направено.

По изчисления на премиера в оставка, ако БСП и ДПС приемат мандата, ще съберат 101 депутати. Затова той им гарантира всеки ден да има по 20 души от ГЕРБ в парламента, за да може той да работи. "21 не давам, 20 давам за кворум, но това означава Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа”, каза премиерът в оставка.

Според Борисов е много важно да работи парламентът, защото незабавно трябва да се събере състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и от 1 март сметките за ток да паднат с 8%, както беше казал той миналата седмица.

Припомняме, че според председателя в оставка на ДКЕВР Юлиана Иванова сметките за електроенергия могат да поевтинят най-рано след 1 април тази година.

"Защо два месеца да има безвремие и да се обърка работата на институциите. Не искам да си мисля да ни спрат "Струма”, "Тракия”, "Хемус” или "Марица”. Два-три месеца, когато няма политическа власт, е много безотговорно”, коментира днес премиерът в оставка.

Борисов подчерта, че с 20 души ще подкрепи съставянето на кабинета, така че да има кой да носи политическата отговорност. На въпрос дали е готов да се завърне Борисов отговори, че е максимално мобилизиран. Според него, че за два месеца е по-добре да има отговорни, отколкото служебни министри, които никой няма да ги знае.

"Изборите ще потвърдят дали хората искат нас или тройната коалиция”, смята Борисов. Той заяви, че близо четири години ГЕРБ са носили сами цялата политическа отговорност и през тези години само са градили и сега, когато види, че "някой руши, не иска да гледа и да участва в това рушене".

"В сряда връчвам мандата на БСП, в четвъртък ще направя обръщение пред Народното събрание и нацията. В петък връчвам мандата на ДПС, ако в сряда БСП откажат". Това каза от своя страна президентът по време на прескондеренцията след срещата с премиера.

Плевнелиев заяви, че няма да коментира слухове и когато дойде време, ако се наложи съставянето на служебно правителство, ще определи кой може да е в него.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....