Токът поевтинява, ЧЕЗ губи лиценза си днес

19.02.2013 | 12:39
по статията работи: Петя Бързилска
Премиерът е против национализация на ЕРП-тата. И трите дружества са глобени днес
Токът поевтинява, ЧЕЗ губи лиценза си днес

Още в рамките на днешния ден ще бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция днес.

По думите на Борисов от 1 март тази година цената на тока може да се намали с 8%. Това ще стане, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска. 

"От 1 март можем да намалим цената на тока с 8%, както и квотите на скъпата енергия до 90%", каза премиерът, цитиран iNews.bg.

От думите на министър-председателя стана ясно, че в Министерския съвет е получено отворено писмо от инициативен комитет с искания по темата"Енергетика" със седем точки. Иска се - да се отмени увеличението на цената на тока. Той подчерта, че решенията се вземат ДКЕВР, а Министерският съвет препоръчва на Комисията и се надява тя да вземе решение.

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че ще предложат отнемане на лиценза на електроразпределително дружество ЧЕЗ. По данни на институцията и трите ЕРП-та не са спазили решението за ежемесечното отчитане на електроенергия. По закон санкцията за това нарушение е от 20 хил. до 1 милион лева. Същевременно проверката на прокуратурата е усновила, че няма механизъм за контрол на инвестиционните процеси на всяко от ЕРП-тата.

"Относно преминаване на ЕРП-та в ръцете на държавата – по тази точка съм категорично против. Няма да съм аз този, който да национализира в България. Ние няма да национализираме", категоричен бе премиерът.

"И трите ЕРП-та са глобени днес", каза Бойко Борисов.

Премиерът коментира още и исканията да се потърси съдебна отговорност на тези, които са подписали енергийните договори назад в годините. "Аз съм убеден, че в рамките на два-три дни ще има развитие в тази посока и вече има", заяви министър-председателят. Той визира казуса с Ангел Семерджиев и днешната констатация на прокуратурата, че ДКЕВР не е контролирала ефективно дейността на ЕРП-тата.

Вчера стана ясно, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Министър-председателят се обърна и към опозицията и конкретно към предишните управляващи, които сега критикуват остро ситуацията в страната.

"Тези, които са подписали енергийните договори, да бъдат така добри и вместо да ми дават акъл, да излязат и обяснят защо са ги подписали", заяви Борисов. Той отново изрази готовността на управляващите парламентът да избере с мнозинство от 2/3 не само председателя на ДКЕВР, но и цялото ръководство на регулатора. ГЕРБ са готови половината му членове да бъдат излъчени от протестиращите граждани.

Министър-председателят каза още, че е внесена промяна в закона, която да "затвори" вратичката, даваща право на ЕРП-тата да прехвърлят печалби на свои фирми.

"Тук има работа и за криминална полиция, защото има електромери, които се манипулират, и съм убеден, че има инкасатори, които пипат едни електромери за сметка на друг", допълни още премиерът.

Според премиера всички, които имат 20% увеличаване на тока по фактурите, трябва "да заведат жалби, ще им бъде проверена сметката и електромерите съответно". 

Днес министър-председателят Бойко Борисов за първи път даде официално изявление след обявяването на оставката на министъра на финансите Симеон Дянков и напрежението около електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, които предизвикаха масови протести в страната.

Пресконференцията е с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя беше предложена от премиера за заместник на Дянков на поста вицепремиер.

Още от събитието може да прочетете тук:

Борисов: Дянков нямаше подкрепа от никого, освен от мен

Няма да подам оставка заради Станишев и Доган

Оцени статията:
4.50/6
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...