Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Семерджиев

18.02.2013 | 17:23
по статията работи: Лили Бончева
В периода 2009-2012 г., в качеството си на председател на ДКЕВР, той е използвал своето служебно положение, за да набави за другиго противозаконна облага
Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Семерджиев

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Досъдебното производство се води, за това че в периода 2009-2012 г., в качеството си на длъжностно лице - председател на ДКЕВР, Семерджиев е използвал своето служебно положение, за да набави за другиго – „Про енерджи трейд” ООД, противозаконна облага - получен лиценз за търговия с енергия за срок от 10 г., което е престъпление по чл. 283 Наказателния кодекс (НК).

По-рано днес Национална агенция за приходите (НАП) съобщи, че е започнала проверка на имущественото състояние на Семерджиев съвместно с прокуратурата. 

Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества.

Припомняме ви, проверка на TV7 установи, че Семерджиев е един от най-богатите държавни служители.

Само от заплата той е успял да спести 240 хил. лв., а отделно от парите в банковите си сметки - да се сдобие с вила и мезонет на брега на морето и с Lexus.

Той бил в конфликт на интереси, защото като председател на ДКЕВР е действал в полза на частни фирми и свои приятели, на които е дал лиценз за търговия с електроенергия и е получил имотна облага.

Подробности може да прочетете тук.

Ангел Семерджиев беше председател на ДКЕВР до края на януари 2013 г., когато оставката му беше поискана от премиера Бойко Борисов. Причината бяха неизпълнени към Европейския съюз ангажименти за либерализиране на енергийния пазар, заради които е възможно страната ни да понесе санкции. Впоследствие на поста председател на ДКЕВР беше назначена Юлияна Иванова, която успя да се задържи там едва 4 дни. Вчера (неделя, 17 февруари) и нейната оставка беше поискана и получена от министър-председателя. Този път причината бе, че при предварителните си разговори с него, преди да поеме поста, Иванова не го е информирала за участието си във фирма, за която в последствие се установи, че е развивала незаконна търговска дейност.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...