Борисов уволнява шефа на ДКЕВР

28.01.2013 | 16:16
по статията работи: Лили Бончева
Причината са възможни сериозни санкции за страната заради несвършена работа
Борисов уволнява шефа на ДКЕВР

Министър–председателят Бойко Борисов ще предложи в сряда на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на Европейския съюз (ЕС), уточняват от правителствената пресслужба. 

Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.

За сезирането на Съда на ЕС от страна на ЕК беше съобщено на 24 януари. Тогава стана ясно, че България, заедно с Естония и Обединеното кралство, не са транспонирали напълно на правилата на ЕС относно вътрешния енергиен пазар. В резултат на това на страната ни беше наложена санкция в размер на близо 17 хил. евро на ден (по 8448 евро за всяко нарушение, а именно - невъвеждането на директивите за правилата съответно за вътрешния пазар на природен газ и на електроенергия). В случай на положително решение на Съда, дневната санкция се заплаща от датата на постановяване на решението до приключване на транспонирането.

На следващия ден - 25 януари, Ангел Семерджиев обясни, че ДКЕВР вече е приела част от наредбите, изисквани от ЕК и че всички нормативни актове ще са готови през настоящата седмица. Той заяви това в отговор на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който упрекна регулатора за закъсняло прилагане на правилата.

"България едва ли ще бъде съдена заради непълно прилагане на европейските директиви за вътрешния енергиен пазар", каза още тогава Семерджиев.

За последните шест месеца Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е изпратило три писма до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК, обясняват от пресслужбата на правителството.

Във връзка с неизпълнението на ангажиментите си Семерджиев е подал искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на Комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 24.11   642 г. – Теодор I е избран за папа. 1642 г. – Абел Тасман става първият европеец, открил остров Земя на Ван Димен, днес известен като Тасмания. 1859 г....