България е заплашена от сериозни санкции заради енергийния пазар

24.01.2013 | 13:57
по статията работи: Петя Бързилска
ЕК откри проблеми при търговията с ток и газ у нас. Възможните санкции могат да достигнат 17 хил. евро на ден
България е заплашена от сериозни санкции заради енергийния пазар

Европейската комисия (EK) сезира Съда на Европейския съюз поради непълното транспониране от страна на България, Естония и Обединеното кралство на правилата на ЕС относно вътрешния енергиен пазар.

Към днешна дата трите страни са транспонирали само частично директивите за електроенергията и за природния газ. Директивите е трябвало да бъдат транспонирани от държавите членки до 3 март 2011 г., съобщават ЕК.

За България за всяка частично транспонирана директива Комисията предлага санкция в размер на близо 17 хил. евро на ден. (по 8448 евро за всяко нарушение). Глобата ще бъде заради това, че страната ни продължава да нарушава европейските изисквания по отношение на вътрешния си енергиен пазар и ограничаване на конкуренцията при доставките на електроенергия и природен газ.

За Естония Комисията предлага дневни санкции в размер на 5068.8 евро за частичното транспониране на Директивата за електроенергията и на 4224 евро за частичното транспониране на Директивата за природния газ. За Обединеното кралство Комисията поиска от Съда да наложи дневна санкция в размер на 148177.92 евро за всяка от частично транспонираните директиви.

Предложените санкции са съобразени с продължителността и тежестта на нарушението, обясняват от Европейската комисия. В случай на положително решение на Съда, дневната санкция се заплаща от датата на постановяване на решението до приключване на транспонирането. Окончателният размер на дневните санкции ще бъде определен от Съда.

През септември 2011 г. Комисията е изпратила на трите страни официални уведомителни писма относно непълното  транспониране на директивите. Мотивираните становища по отношение на тези две директиви са изпратени на България през февруари 2012 г. Въпреки тези производства България все още не е извършила пълно транспониране, става ясно от съобщението на ЕК.

"ЕС се нуждае от вътрешен енергиен пазар, за да се справи с предизвикателствата  в Европа, свързани с енергията  и климатичните промени, и за да гарантира сигурни доставки на енергия на достъпни цени за домакинствата и предприятията. Закъсненията в прилагането на правилата относно вътрешния енергиен пазар на ЕС имат отрицателни последици за всички участници и следователно са недопустими“, заяви европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.

Съгласно Договора от Лисабон, който  влезе в сила на 1 декември 2009 г., ако  държава-членка не успее да транспонира законодателството на ЕС в националното право в рамките на определения срок, когато Комисията отнася за първи път случая до Съда, тя може да поиска налагане на финансови санкции.

Съответните директиви от третия пакет  за вътрешния енергиен пазар са:

  • Директива относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ (2009/73/EО);
  • Директива относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия (2009/72/EО).

Не е транспониран напълно третият либерализационен пакет. Директивите са транспонирани в законодателството, има наредби на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), които все още не са готови. Това каза на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде агенция "Фокус". Той изрази надежда регулаторът да е готов до месец-два. Това е срокът, в който ЕК ще внесе необходимите документи по делото в съда на Европейския съюз.

На въпрос дали ДКЕВР ще бъдат наказани, ако не са готови, Добрев каза: „Как, като ни платят глобите на държавата ли”.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...