БФБ-София: Сривът продължава

16.09.2008 | 14:09
по статията работи: econ.bg
Най-старият индекс на борсовата търговия у нас, SOFIX, днес загуби почти 5 на сто от стойността си
БФБ-София: Сривът продължава


Негативизмът трайно се настани на фондовата борса у нас. След тежкото начало на седмицата и загубата на над 3 на сто от стойността си, основният индекс на БФБ-София, SOFIX, днес отново приключи "на червено". Загубите са в размер на 4,90 на сто до 885,42 пункта. За последните две години не сме били свидетели на подобни ниски стойности на тесния индекс на борсата. По-значителни обаче се оказаха загубите за широкия BG40 – стойността му падна с 6,08% до 213,54 пункта.

Само една от общо 19 компании, част от SOFIX завърши с ръст на цената на акциите си. Останалите регистрираха сериозни загуби днес.

Най-големият губещ днес се оказа Оловно-цинковия комплекс АД-Кърджали (5OTZ). Акциите на комбината поевтиняха с почти 12%, а в края на сесията търговията се извършваше на ниво 22,20 лева. „На червено” излезе Софарма АД (3JR). Фармацевтичната компания загуби над 10% от пазарната си капитализация. Търговията с акции се извършваше на ниво 3,30 лева за брой. Почти 11% от пазарната си цена загуби и Химимпорт АД (6С4) – книжата на дружеството достигнаха до цена 6,06 лева за брой.

След серия неуспехи на пода на борсата, днес акциите на Централна корпоративна банка АД (4CF) поскъпнаха с 4% днес. Търговията с акции на банката се извършваше на ниво 3,28 лева. Позитивизмът обаче не обхвана останалите компании от банковия сектор – с над 5% поевтиняха акциите на Българо-американска кредитна банка АД (5BN). Цената им днес достигна до 50,99 лева.

Негативно е представянето и при останалите индекси на борсовата търговия – BGREIT вече достига до 83,41 пункта, понижавайки се с незначителните 0,02%. По-внушителни са загубите за BGTR30 – с 4,11% до 583,51 пункта.

Общият оборот на борсата обаче се увеличи – днес бяха сключени сделки на обща стойност 6,044 млн. лева

Разнопосочно е движението при търговията с компенсаторни инструменти. Поименните компенсационни бонове поскъпнаха с 0,26%, като цената им е 0,38 лева. Сделки с  компенсаторни записи днес се сключват на ниво 0,37 лева, но цената на книжата намалява с 2,1%. Жилищните компенсаторни бонове и днес не бяха търгувани на пода на БФБ-София.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...