Банката отказва кредитиране на студент с "висящ" повече от 3 месеца кредит

12.12.2012 | 15:00
по статията работи: Теодора Пенева
Предлагат промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти
Банката отказва кредитиране на студент с "висящ" повече от 3 месеца кредит

В рамките на днешното си заседание кабинетът предложи промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД), информираха от правителствената пресслужба.

Целта на новите текстове е да се усъвършенства системата за студентско кредитиране, както и редът за осъществяване на вземанията на държавата срещу кредитополучателите, обясняват от Министерски съвет.

Причината са налични несъвършенства в настоящия закон, възникнали в резултат на прилагането му. С предложените изменения трябва да се внесе по-голяма терминологична яснота и уточняване на текущи срокове в съответните законови разпоредби.

Измененията и допълненията са обсъждани с Асоциацията на банките в България и с банките, подписали Типов договор за кредитиране на студенти и докторанти с министъра на образованието, младежта и науката. Корекциите са одобрени от Националния съвет за кредитиране на студенти и докторанти.

Със законопроекта е предвидено и изменение в Закона за Националната агенция за приходите (НАП), чрез което се определя редът за осъществяване на вземанията на държавата, възникнали в резултат на прилагане на Закона за кредитиране на студенти и докторанти. В мотивите към законопроекта се посочва, че с предложените изменения и допълнения не се променят финансовите параметри, нито и институционалният обхват на ЗКСД. Те няма да окажат въздействие и върху държавния бюджет.

Една от промените засяга постановлението, че ако студентът или докторантът има други кредитни задължения, които не е обслужвал повече от 6 месеца, банката трябва да откаже да сключи договор за кредит и незабавно да го уведоми за това. Според новия проектозакон получателят не трябва да има "висящ" повече от 3 месеца кредит.

Друг коригиран срок е този за възстановяването на средствата за дължимата такса за първия семестър на първата година от обучението за придобиване на съответната образователна степен. Съгласно новия документ парите ще се възстановяват по сметката на получателя на кредита в срок до три дни след представяне на докумет, че е платил съответната такса. Това не може да става по-късно от последната дата за заплащане на таксата за втори семестър на първи курс.

По закон кредитополучателят трябва да предоставят на банката документ, издаден от висшето училище, който да удостоверява качеството му на студент или докторант. В случай, че не го направи два поредни семестъра, вземането на банката от кредитополучателя става изискуемо.

Новите текстове постановяват, че същото важи и ако студентът или докторантът бъде отстранен или прекъсне образованието си или премине в друга форма на обучение – от редовна в задочна, вечерна или дистанционна.

Друга промяна регламентира срока, в който кредитът за издръжка се превежда по сметката на кредитополучателя. Това трябва да става в едномесечен срок от началото на всеки семестър.

В приложените два документа можете да се запознаете с предложените промени, както и с мотивите към тях.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.12   1732 г. – Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. – Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1815 г. – Френският...