Безработицата, корупцията и ниските заплати ни тровят живота

30.07.2010 | 11:47
по статията работи: Апостол Апостолов
Българите са обезсърчени, фабриката за надежди е спряла. Европейските теми не са във фокуса на вниманието, констатира социологическо проучване
Безработицата, корупцията и ниските заплати ни тровят живота

Безработицата, корупцията и ниското заплащане са основните проблеми на страната ни. Това е преобладаващото мнение на участвалите 1000 души в проучване на социологическата агенция G Consulting ("Джи Кънсалтинг"). Респондентите са били попитани за най-големите проблеми на България във външната и вътрешната политика, както и за мнението им за европейските институции и в частност - българските евродепутати.

62% са казали, че най-големият проблем е безработицата, 29% - корупцията, а 24% - ниското заплащане. Половината от запитаните (49%) оценяват ситуацията като лоша, а вътрешнополитическата обстановка - като напрегната.

"Основните проблеми на страната, като се има предвид мнението на анкетираните, са чисто икономически", коментира Живко Георгиев от социологическата агенция.

Българите все по-често ще оценяват качествата на политиците на базата на постиженията в икономиката. Преди година основните проблеми за хората у нас са били корупцията и престъпността. В изследването през 2010 г. тези пролеми са слезнали по-надолу в класацията.

47% от анкетираните са заявили, че има позитивни промени в България, но в личностен план не виждат някаква кардинална промяна.

Econ.bg

Представяне на социологическо проучване. Снимка: Econ.bg

По отношения на Европейския съюз българите са "охладили" свръхочакванията си в сравнение с 2008 година. Все пак 39% са запазили позитивното отношение, а само 2% се отнасят отрицателно. Според обобщените данни, българите са добронамерени към Евросъюза и са убедени, че сме спечелили с членството в него.

Една година по-късно действията на правителството са обезнадеждили хората.

"Фабриката за надежди спря", коментира социологът.

Има сериозно разочарование от страна на хората към кабинета "Борисов". Управляващите не са обвинявани от обществеността, защото до този момент не се е появил някой, който да им даде аргументирана надежда за изход от кризата. Появи ли се алтернатива, управляващата партия веднага ще стане виновна за ситуацията в страната.

"Чака ни тежка есен", прогнозира Георгиев.

Информацията за дейността на евродепутатите все още не е популярна сред обществеността. Печеливша стратегия за българските представители в Европарламента би била да представят на разбираем език какво вършат в Брюксел, беше заявено днес.

Един от големите проблеми, пред които са изправени българските депутати, е, че в България много малко се разискват общоевропейските теми. С това действие управляващите обезличават работата на евроизбраниците ни, заяви в отговор на въпрос на Econ.bg евродепутатът от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Кристиян Вигенин. Той даде за пример стратегията "Европа 2020", която на Стария континент се обсъжда от близо 6 месеца, а у нас тази тема се "подхвърля" само от президента и отделни депутати. Вместо да се приобщаваме към общоевропейските дебати, ние се отдалечаваме, убеден е Вигенин. Същото според него е и с темата за климата. Според данни на евродепутата 60% от българите се притесняват от промените в климата, но въпреки това тази тема стои някак встрани от фокуса на вниманието.

Получава се нещо такова: теми, които не са интересни на премиера, не се подлагат на обсъждане, обобщи Вигенин.

Редактор: Лили Бончева

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...