Без данъчни облекчения за лицата, които не са върнали неправомерна държавна помощ

18.03.2015 | 11:57
по статията работи: econ.bg
Парламентът гласува окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане
Без данъчни облекчения за лицата, които не са върнали неправомерна държавна помощ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Лица, които не са възстановили изцяло получена неправомерна и несъвместима държавна помощ, няма да имат право на облекчения, представляващи държавна помощ за регионално развитие и за земеделски стопани. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, приети окончателно от депутатите.

Без данъчни облекчения - държавна помощ, ще са и предприятия в затруднено положение, данъчно задължени лица, представляващи големи предприятия; инвестиции в напояване.

Сред условията за предоставяне на държавна помощ за регионално развитие са преотстъпеният корпоративен данък да се инвестира в материални и нематериални активи, които са част от проект за първоначална инвестиция. Също така той не трябва да превишава 50 на сто от настоящата стойност на активите, определена към датата на предоставяне на 
помощта.

Измененията предвиждат още, че лихвеният процент за целите на определяне на настоящата стойност на активите е референтният лихвен процент, определен от Европейската комисия към 31 декември на годината на преотстъпване.

Парламентът реши настоящата стойност на всички активи, определена към датата на предоставяне на помощта, да не може да превишава праг от левовата равностойност на 500 000 евро.

Промените в правилата на корпоративното облагане наложиха и изменения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, според които данъчното облекчение може да се ползва до 31 декември 2020 г. само след получаване на разписка с окончателния идентификационен номер на помощта от Европейската комисия, допълва БТА. При условие че разписката от ЕК бъде получена до 31 март 2015 г., облекчение може да се приложи за 2014 година. 

Преотстъпване на авансови вноски за данък върху годишната данъчна основа за земеделските стопани не се допуска до датата на получаване на разписката от ЕК с окончателния идентификационен номер на помощта, предвиждат законовите промени. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...