Малките хотели с ниска категория по всяка вероятност ще бъдат лишени от правото да предлагат системата ол инклузив (all inclusive), защото нямат възможност да подготвят достатъчно богато меню за гостите си, така както е по цял свят. Това съобщи за вестник "Монитор" изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.
Системата, която е приоритет на петзвездните хотели, през последните години се опорочи доста у нас. В резултат дори съвсем невзрачни места за отдих се опитват да нахранят гостите си в рамките на бюджет от три до пет лева.
В момента Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) категоризира хотелската база. От БАБХ нямат намерение да правим такава оценка. Срокът на тези категории е 5 години. Идеята е да се отсеят хотелите, които могат да предлагат услугата според възможностите за хранене. Кухнята на тези заведения трябва да има възможност да подготвя богат асортимент от вкусотии, които е прието да се предлагат при ол инклузива, разкри шефът на агенцията по храните. Сега се оказва, че хотелите с една и две звезди предлагат това, което се прави в хотелите от най-висока категория. Там цената на предлаганата услуга е от три до пет лева и всеки може да си направи заключение за какво хранене става дума.
През последните години почти всеки хотелиер иска да осигури ол инклузив на гостите си, като целта е да ги задържи в базата с евтин пакет. Затова не е рядкост, когато срещу сериозна сума туристите получават сухи курабии за следобедна закуска, гарнирани с разредено кафе и изстинал чай.